Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş’a 2021 Weimar İnsan Hakları Ödülü verildi. Ödül töreni Aralık ayında düzenlenecek.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’nin “tutukluluğu siyasidir, derhal tahliye edilmeli” kararına rağmen Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016’dan beri Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.
TIKLAYIN - AİHM Büyük Daire: Demirtaş'ı derhal tahliye edin
TIKLAYIN - Mahkeme AİHM'i tanımadı, Demirtaş tahliye edilmedi
TIKLAYIN - Demirtaş neyle suçlandı, gerçekler neydi?
“En önemli muhalif siyasetçilerden biri”
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, azınlık haklarını savunan Göttingen merkezli Tehdit Altındaki Halklar Cemiyeti (GfbV), Weimar Belediye Meclisi'nin ödül komitesinin önerisini dün itibarı ile kabul ettiğini duyurdu.
Açıklamada Demirtaş'ın “Türkiye'nin yakın tarihindeki en önemli muhalif siyasetçilerden biri olduğu” belirtildi.
Ayrıca Demirtaş'ın “Kürt sorununa barışçıl çözümü, demokratikleşmeyi, Hristiyan, Alevi ve Ezidi inanç gruplarının inanç özgürlüğünü, Türkiye'deki Kürt, Asuri, Ermeni ve Rum halk gruplarının dil, siyaset ve kültür bakımından hak eşitliğini savunduğu” ifade edildi.
Meral Danış Beştaş’a da verilmişti
Weimar Belediye Meclisi geçen yıl Hollandalı Katolik Rahip Jozef Jan Michel Kuppens ile Malavili Felicia K Monjeza'yı insan hakları ödülüne layık görmüştü. Ödülün Malavi'deki tütün plantajlarındaki modern köleliğin sona erdirilmesi için yaptıkları çalışmalar nedeniyle verildiği açıklanmıştı.
Türkiye'den 1998 yılında da HDP Adana milletvekili ve hukukçu Meral Danış Beştaş ödüle layık görülmüştü.
Selahattin Demirtaş hakkında
1973'te Diyarbakır'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Serbest avukatlık yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Şube Başkanlığı görevlerini yürüttü. Dernek, Demirtaş’ın başkanlığı döneminde, faili meçhul cinayetlerin üzerine giden bir politika izledi. Aynı dönemde, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır Şubesi derneklerinin kurucuları arasında yer aldı.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütünün Türkiye Şubesi yöneticiliklerinde bulundu.
2007 yılında Demokratik Toplum Partisi’nde (DTP) aktif siyasi mücadelesine başlayan Demirtaş, aynı yıl gerçekleştirilen genel seçimlerde, DTP ve Türkiye demokrasi güçlerinin ortak ‘Bin Umut Adayları’ Diyarbakır listesinden 23. Dönem Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oluşturulan DTP grubuna katıldı, grup başkanvekilliğini üstlendi.
2009’da DTP’nin kapatılmasının ardından milletvekillerinin Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) geçişi sonrası toplanan olağanüstü kongrede Gültan Kışanak ile birlikte BDP Eşbaşkanlığına seçildi.
2011 Türkiye Genel Seçimleri’nde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun Hakkari adayı olan Demirtaş, 24. Dönem Milletvekili seçildi.
Çözüm sürecinde BDP Eş Genel Başkanlığı görevine devam eden Demirtaş, 22 Haziran 2014’te, Figen Yüksekdağ ile birlikte Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanı seçildi.
10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde HDP adayı olan Demirtaş, hem 7 Haziran hem de “tekrar seçim” olarak nitelenen 1 Kasım seçimlerinde milletvekili olarak meclise girdi.
20 Mayıs 2016’da hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Demirtaş hakkındaki 90’dan fazla dosya da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Vekilliği düşürülen ve tutuklanan Demirtaş hakkında iki kez müebbet ve 486 yıl hapis cezası isteniyor, ayrıca başka davalardan da mahkumiyetleri kesinleşti. (AS)