*Fotoğraf: Sosyal medya
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, nisan ayı kamuoyu araştırmasının sonucunu kamuoyu ile paylaştı.
27 ilde 3 bin 605 kişiyle yapılan araştırmaya göre; nisan ayında da mart ayında olduğu gibi en çok geçim sıkıntısı-hayat pahalılığı, işsizlik- ekonomik kriz-işlerin yavaşlaması, koronavirüs salgını ve salgınla ilgili gelişmeler, aşı gündemi, eğitim sistemi/uzaktan eğitim/EBA sistemindeki sorunlar/okulların açılması konuşuldu.
Türkiye'nin acilen çözülmesi gereken sorunlarının ilk beş sırasında ise; ekonomik kriz/üretimsizlik, işsizlik, korona virüs salgını, enflasyon hayat pahalılığı ve eğitim sistemindeki sorunlar yer aldı.
Araştırmada ilk olarak görüşmecilere, Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık döviz rezervinin eriyip erimediğine ve bu rezervin ne şekilde kullanıldığı tartışmalarına ilişkin soru yöneltildi.
Katılımcılara, "Siz Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililerin Merkez Bankası’nın döviz rezervleri konusunda yaptığı açıklamaları tatmin edici buluyor musunuz?" diye soruldu. Görüşmecilerin yüzde yüzde 21,6 "evet tatmin edici buluyorum" dedi.
"Geçtiğimiz günlerde muhalefet partilerinin 128 milyar doların nerede olduğunu soran afişleri kolluk kuvvetleri tarafından parti binalarından kaldırıldı. Bu konuyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin görüşünüzü en iyi ifade ediyor?" sorusuna ise; görüşmecilerin, yüzde 52,9 "Afişlerin asılmasını ve 128 milyar doların nerede olduğunun sorulmasını demokratik bir hak olarak görüyorum" yüzde 17,5'i "Söz konusu afişlerin Cumhurbaşkanına hakaret içerdiğini ve kaldırılmasının doğru olduğunu düşünüyorum" cevabını verdi.
4 Nisan'da emekli amirallerin yayınladığı Montrö Bildirisine ilişkin de soru yöneltildi. Görüşmeciler, "Türkiye'de bir darbe tehlikesi olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna yüzde 67,4 oranında "Türkiye'de bir darbe tehlikesi olduğunu düşünmüyorum" dedi. 12,5'i "Evet, Türkiye'de her zaman bir darbe tehlikesi söz konusudur", 10,7'si "Az da olsa Türkiye'de bir darbe tehlikesi olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.
"Emekli amirallerin bildirisi hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin görüşünüzü en iyi yansıtıyor?" sorusuna da katılımcıların, yüzde 19,7'i "Bildiri, darbeye çağrı olarak nitelendirilebilecek bir içeriğe sahiptir, emekli amirallerle ilgili soruşturma başlatılmasını doğru buluyorum" yüzde 28,3'i "Bildiriyi emekli amirallerin ifade özgürlüğü olarak değerlendiriyorum", yüzde 31,4'i "Emekli amirallerin bildirisini duymadım" dedi.
"Koronavirüs aşı programıyla ilgili hükümeti başarılı mı yoksa başarısız mı buluyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtlarda ise düşüş yaşandığı görüldü. Katılımcılarda aşılama programıyla ilgili memnuniyet iki aydır azalıyor. Şubat’ta iktidarı bu konuda başarısız bulanlar yüzde 34 seviyesindeyken, nisanda yüzde 52’ye yükseldi.
“Bu Pazar Milletvekilliği Seçimi Olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 27,2’si AKP, 17,9’u CHP, yüzde 7,5’i HDP, yüzde 5,6’sı MHP, yüzde 9,3’ü İYİ Parti yanıtını verdi.
İttifalara dair yöneltilen "Önümüzdeki pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa oyunuzu AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'na mı, CHP ve İyi Parti'den oluşan Millet İttifakı'na mı verirsiniz?" sorusuna da görüşmecilerin 37,4'ü Cumhur İttifakına (AKP-MHP), 33,5'i Millet İttifakına (CHP-İyi Parti), 13,2'si ittifaklar dışında bir partiye oy vereceğini söyledi.
(RT)