Fotoğraf: Sosyal medya
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt yöneticisi” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı dava kapsamında dün (28 Ocak) tutuklandı.
Gizli tanık beyanları esas alınarak tutuklama kararı verilen Gökkan, mahkemede, Kürt ve kadın olduğu için baskı gördüğünü vurguladı ve beyanları kabul etmedi. Gökkan, “İddia edilen gizli tanıkları, ben yalancı olarak nitelendiriyorum. Ben 35 yıldır kadın mücadelesi yürütüyorum. Yani KCK olmadığı zaman da kadın çalışmalarında yer alıyordum” dedi.
"Aynı dosyadan 8 ay tutuklu kaldı"
Gökkan’ın hakkında verilen tutuklama kararına ilişkin bianet’e konuşan Avukatı Lütfiye Berfin Gökkan, tutuklama kararının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söyledi. Tutuklama kararı verilen dosyanın 2017 yılına ait olduğunu ifade eden Avukat Gökkan, “2017 yılında bu dosyadan 8 ay tutuklu kaldı ve daha sonra serbest bırakıldı. Fakat daha sonra bu dosya farklı 5 dosya ile birleştirildi. Bu dosyalar nedeniyle defalarca kez gözaltına alındı, ifade verdi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ve 3 yıldır imza veriyor” dedi.
"Kamu sağlığını bozuyormuş"
Ayşe Gökkan’ın DTK, KJA ve TJA üyesi olmasının dosyada suçlama konusu yapıldığını belirten Avukat Gökkan şöyle devam etti: “Müvekkilim TJA, KJA ve DTK üyesi olduğunu kabul ediyor, bunlarla ilgili yaptığı çalışmaları da kabule ediyor ve hepsinin legal faaliyetler olduğunu ısrarla vurguluyor. Ancak gizli tanıkların soyut beyanları dikkate alınarak tutuklama kararı veriliyor.
"Dosyada tüm deliller toplandı, 4 yıl öncesine dair toplanacak hiçbir delil yok ama ‘delil karartma’, ‘kaçma şüphesi’, ‘kamu sağlığını bozduğu’ gerekçesiyle tutuklama kararı verildi. Her gün basın açıklamaları yapan bir insana kaçma şüphesi var denildi, kaçma şüphesi olan bir insan neden evinde kalsın, evinden alındı. "
Ayşe Gökkan hakkında
Kürt kadın siyasetçi, gazeteci, yazar.
Kadın ölümlerine ilişkin belgesel ve kitap çalışmalarının yanında, kadın cinayetlerine ilişkin araştırmalar yaptı. Nusaybin'de 2009 yerel seçimlerinde Demokratik Toplum Partisi Nusaybin Belediye başkan adayı oldu. 29 Mart 2009 Yerel seçimlerinde yüzde 83 gibi bir oy ile Nusaybin belediye başkanı seçildi.
HEP ve DEP dönemlerinde Urfa'da partinin değişik kollarında çalışmalarda yer aldı. HADEP, DEHAP ve DTP'de Parti meclisi, genel merkez yöneticiliği, genel merkez uluslararası basın komisyonu başta olmak üzere partinin değişik birçok kademelerinde aktif bir şekilde görev aldı.
2002 yılında yapılan genel seçimlerde Urfa milletvekili adayı oldu. DEHAP yüzde 10 seçim barajını aşamadığı için seçilemedi.
Siyasi parti çalışmalarının yanı sıra, Özgür Gündem, Özgür Politika, Azadiya Welat gazeteleri ile Özgür Kadının Sesi dergisinde köşe yazarlığı yapıp araştırma dosyaları hazırladı.
1965 yılında Urfa'nın Suruç ilçesi Kulince köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimi doğduğu köyde okuduktan sonra liseyi Urfa merkezde tamamladı. 1998 yılında Kıbrıs Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu.
(RT)