* Fotoğraf: Pixabay
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi, bugün infaz düzenlemesine dair yasa değişikliğine dair itirazı görüşmeye başlayacak. 13 baro, AYM’ye seslenerek düzenlemeyi iptal etmeye çağırdı.
Açıklamada şu baroların imzası bulunuyor: Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Dersim Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şırnak Barosu, Urfa Barosu, Van Barosu.
CHP, cezaevlerinden yaklaşık 90 bin kişinin tahliye edilmesini sağlayan infaz düzenlemesine ilişkin 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un tümünün şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istemiyle AYM’ye başvurmuştu. AYM dosyanın usulden ilk incelemesini bugün yapacak.
“Hukuk devleti ile uçurumu daha da derinleştirdi”
Baroların açıklamasında, düzenlemenin eşitsizliklerine dikkat çekildi:
“Başta infaz kanunun olmak üzere bir dizi yasada değişiklik öngören yasa mecliste görüşülerek tüm itirazlara rağmen yasalaştı. Yasanın devlete karşı olan suçları ayrık tutması karşısında, bireylere karşı işlenen geniş yelpazedeki “suç kategorileri” için özel af niteliğinde düzenlemeler yapılması en temel itiraz noktası olmuştu.
“Herhangi bir şiddet eylemine bulaşmamış ancak Terörle Mücadele Kanunundaki muğlak ve geniş terör tanımı ve buradan hareketle kötü mahkeme uygulamalarının kurbanı olan gazeteci, siyasetçi, akademisyen, öğrenci, STK temsilcisi, avukatlar ve çeşitli toplumsal katmanlardan oluşan “fikir suçlularının” kapsam dışı tutulması bir diğer itiraz noktasıydı.
“Pandemi ile mücadelenin bir parçası olarak çıkarılan bu yasa; yaş, sağlık durumu ve kronik rahatsızlıkları bulunan mahpuslar konusunda bir düzenleme içermemesi ve kapsam dışı bırakması, bu ayrımcı ve eşitlikçi olmayan yaklaşımı tam anlamıyla perçinledi.
“Yasanın gerek lafzı ve ruhu, gerekse de hedef kitlesi gözetildiğinde özel af niteliği taşırken buna rağmen kabul edildi.
“Çoğunluk kadar azınlığın hak ve hukukunu korumak, hukuk devletinin temel prensibi ve erdemidir. Bu prensipten uzaklaşan her işlem ve eylem hukuk devleti ilkesinden uzaklaşma anlamını taşımaktadır.
“Bu düzenleme, hukuk devleti ile aramızdaki uçurumu daha da derinleştirmiş, bu tarz ayrımcı uygulama ve düzenlemelerle de son bağ kopmuştur.
“Anayasa Mahkemesi’ni; Anayasa’nın 10. Maddesi ile vücut bulan eşitlik ilkesine, 2. Maddedeki hukuk devleti ilkesine ve AİHS’nin 14.maddesindeki ayrımcılık yasağı kriterlerini dikkate alarak bu düzenlemeyi iptal etmeye, kopan bu toplumsal bağı yeniden onarmaya, toplumsal barışı yeniden inşa etmeye davet ediyoruz.” (AS)