Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
İçişleri Bakanlığı kararıyla 19 Ağustos'ta görevinden alınarak yerine kayyım atanan ve 22 Ekim'de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Mızraklı'ya "örgüt üyesi olduğu" iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi.
TIKLAYIN-Mızraklı'nın Avukatı Erdoğan: Siyasi Çalışmaları Suç Gibi Gösterilmiş
Duruşmaya Mızraklı katılmazken; avukatları Mehmet Emin Aktar, Zülal Erdoğan, Cihan Aydın ve Muhsin Bilal hazır bulundu.
Savcı, Mızraklı’ya “örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezası verilmesi yönündeki mütalaasını tekrarladı. Avukatların yaptığı savunmaların ardından kararınını açıklayan mahkeme heyeti, H.B.A. adlı itirafçının beyanlarını ve Mızraklı'nın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Komisyonu Üyesi olmasını gerekçe göstererek üst sınırdan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi.
TIKLAYIN-Avukat Erdoğan: Mızraklı'nın Dosyasındaki İtirafçının Yalanı Ortaya Çıktı
Avukatlar: Bu ceza bir mahkeme kararı değil
Mahkeme kararını bianet'e yorumlayan Avukat Zülal Erdoğan, "Alt sınırdan uzaklaştılar, hukuka aykırı deliller üzerinden ceza verdiler. Bu hukuksuzluğun son bulması için mücadele edeceğiz. İstinafa gideceğiz, Yargıtay’a gideceğiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Savcı, itirafçının beyanlarına dayanarak ceza talep etmişti. Dosya içine delil diye konulan bütün iddiaları hukuka aykırıdır. Bitmedi, hukuki süreç devam edecek" dedi.
TIKLAYIN-Mızraklı'nın Leyla Güven İçin Yapılan Eylemlere Katılması Suç Sayıldı
Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın, ise şunları söyledi: "Verilen ceza bir mahkeme kararı değil, ortada bir yargı kararı varmış gibi düşünemeyiz. Hukuksal elde edilmiş delillerden bahsedemeyiz. Biz delillerin hukuki şekilde elde edilmediğini mahkemeye defalarca kez delilleriyle koyduk. Bunlar polis tarafından üretilmiş deliller, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni gasbını meşrulaştırma girişimleridir."
Ne olmuştu?
19 Ağustos'ta İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden alınan Adnan Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21 Ekim günü gözaltına alındı. Bir gün gözaltında tutulan Mızraklı 22 Ekim'de çıkarıldığı mahkemede H. B.A. isimli bir tanığın beyanları gerekçesiyle 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 5 Kasım'da 11 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Mızraklı'nın 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi.
"İtirafçı beyanları yalan çıkmıştı"
Başsavcılık iddianamede, Mızraklı'nın milletvekili ve belediye başkanı olduğu dönemde katıldığı eylem ve etkinlikleri suç kapsamında değerlendirmiş; HDP tarafından düzenlenen ve basına yansıyan eylemlere katılması suç olarak isnat edilmişti.
Ayrıca iddianamede H.B.A. adlı itirafçının "Diyarbakır'da özel bir hastanede kırsal alandan gece geç saatlerde getirilen 'Hogır' kod isimli kişiyi Mızraklı ameliyat ettikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmeden, taburcu edip, serbest kalmasını sağladı" sözlerine yer verilmişti.
Savcının, beyanlarına itibar edilmesi gerektiğini ifade ettiği H.B.A'nın daha sonra hastanede çalışmadığı ortaya çıkmıştı. Savcı, iddianamede yer alan itirafçı H.B.A.'nın ve Selçuk Mızraklı'nın sözü edilen hastanede çalışma tarihlerine ilişkin SGK hizmet kayıt dökümlerini istemişti.
Dökümlerde H.B.A.'nın Mızraklı'nın ameliyatı gerçekleştirdiğini iddia ettiği tarihlerde hastanede çalışmadığı ortaya çıkmıştı.
Mızraklı'nın avukatı Zülal Erdoğan, bianet'e yaptığı açıklamada "Dosyada gizlilik kararının kalkmasının ardından ulaştığımız bilgi H.B.A adlı tanığın iddiaların ne denli kurgusal olduğunun göstergesidir" demişti. (RT)