Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
4 Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Halklarin Demokratik Partisi (HDP) önceki eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde göğüs sıkışması ve nefes alamama sebebiyle bilincinin kapandığı ancak bir haftadır hastaneye sevk edilmediği ortaya çıktı.
Demirtaş'ın sağlık durumunu Twitter hesabından paylaşan kardeşi ve avukatı Aygül Demirtaş, rahatsızlığın 26 Kasım salı günü yaşandığını belirterek şunları kaydetti:
"Sadece EKG yapıldı"
"26 Kasım Salı günü 05.30 sıralarında müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş'ın, göğüs sıkışması ve nefes alamaması nedeniyle bilinci kapanmıştır.
"Uzun süre bilinci kapalı şekilde hücresindeyken kendisine ilk müdahaleyi, hücre arkadaşı Sayın Abdullah Zeydan yapmıştır.
"Sonrasında ambulans çağrılmış, kendisine sadece EKG yapılmıştır. Müvekkilimiz acil servis yerine, kapsamlı bir müdahale ve tedavi için kliniğe sevkini talep etmiştir.
"Yaşamına yönelik müdahale"
"Cezaevi doktoru da Demirtaş'ın kardiyoloji, nöroloji ve gastroenteroloji olmak üzere üç ayrı bölüme sevk edilmesini istemiştir. Biz de avukatları olarak cezaevi idaresiyle yaptığımız görüşmede derhal hastaneye sevkini talep ettik.
"Ancak Demirtaş, aradan 7 gün geçmesine rağmen hastaneye sevk edilmemiştir. Böylesi hayati önemdeki bir sağlık sorununa rağmen hastaneye sevk edilmemesi, açıkça hayati risk altında tutulduğu anlamına gelmektedir.
"Selahattin Demirtaş'ın siyasi rehineliği, neredeyse yaşam hakkına yönelik bir müdahaleye dönüştürülmek istenmektedir. Demirtaş'ın sağlığıyla ilgili en küçük bir olumsuzluğu düşünmek dahi istemiyoruz. Bunun sorumluları, bu vebalin altından kalkamazlar.
"Durumu yakından izliyoruz. Avukat arkadaşlarımız Edirne'de, 24 saat süreyle gelişmeleri takip ediyorlar."
Hastaneye gitmeyi bekliyor
bianet'in görüştüğü Demirtaş son duruma ilişkin şunları aktardı:
"Kendisini en son cuma günü gördüm ve ben de orada öğrendim. Bilinci şu an açık. Kendisi de hastaneye sevk edilmeyi bekliyor. Biz cezaevi müdürüne neden götürülmediğini sorduğumuzda "hastane koşullarını ayarlamak ve güvenlik gerekçesiyle" olduğu söyledi. Biz de hala bekliyoruz. Bir an önce hastaneye kaldırılmasını istiyoruz. Adalet Bakanlığı'ndan henüz bize ulaşan olmadı" dedi.
Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir ise şu tweet'i paylaştı:
CMK’ya göre tedbir olan tutuklamanın, biri AİHM diğeri ise yargılandığı mahkeme tarafından verilen iki tahliye kararına rağmen 3 yıldır ‘özel bir kasıt’ ile devam ettirilmesi, Selahattin Demirtaş’ın yaşam hakkına müdahale noktasına getirilmiştir. https://t.co/ELvHnYlAMR
— Ramazan Demir (@ramazandmr) December 2, 2019
1- 26 Kasım Salı günü 05.30 sıralarında müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş’ın, göğüs sıkışması ve nefes alamaması nedeniyle bilinci kapanmıştır. Uzun süre bilinci kapalı şekilde hücresindeyken kendisine ilk müdahaleyi, hücre arkadaşı Sn Abdullah Zeydan yapmıştır.
— Aygül Demirtaş (@Aygul_Demirtas) December 2, 2019
HDP: Adalet Bakanlığı açıklama yapsın
HDP’den yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin avukatları tarafından verilen bilgilere ilişkin hükümeti ve Adalet Bakanlığı’nı acilen açıklama yapmaya çağırıyoruz. Sayın Demirtaş’ın sağlığına ilişkin son durumu nedir? Neden hastaneye sevki yapılmamıştır?
"Demirtaş’ın tam teşekküllü bir hastaneye sevki için gerekli işlemler derhal yapılmalıdır. Şu ana kadar bunun gerçekleştirilmemiş olması kesinlikle kabul edilemez ve tüm sorumluluk yetkililerdedir.
"Meclis Başkan Vekilimiz ve Grup Başkanvekillerimiz Edirne Cezaevine hareket edeceklerdir.”
Yargı sürecinden neler yaşandı?
Demirtaş'ın avukatlarının geçen hafta AYM'ye yaptığı altıncı başvuruyu haberleştiren bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre başvuru dilekçesinde, 4 Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş'ın tahliyesine engel olan son olaylar şöyle sıralandı:
- AİHM'nin 20 Kasım 2018 tarihli kararına hem başvurucu hem de hükümet tarafından yapılan itiraz kabul edildi ve AİHM Büyük Dairesi'nde 18 Eylül 2019'da duruşma görüldü. (Henüz karar açıklanmadı.)
- Bu duruşmadan 16 gün önce yani 2 Eylül 2019'da Demirtaş, tutuklu yargılandığı ve tahliyesine yönelik bütün taleplerin ve itirazların 69 kez reddedildiği davada bu kez tahliye edildi.
- Tahliye kararının ardından Demirtaş'ın denetimli serbestlik başvurusu için tutuklu kaldığı sürenin mahkumiyet hükmünden mahsubu için başvuru yapıldı, Büyük Daire duruşmasından 2 gün sonra, 20 Eylül 2019'da mahsup talebinin kabul edilmesiyle birlikte Demirtaş'ın serbest kalmasının önü açıldı.
- Ancak mahsup kararının verildiği 20 Eylül 2019'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, telefon ile Edirne Cezaevi Müdürlüğü'nü arayarak Demirtaş'ı SEGBİS odasında hazır etmelerini istedi. Odaya giden Demirtaş, 6-8 Ekim olayları ve suç isnatları nedeniyle şüpheli olarak ifadesinin alınmak istendiğini öğrendi.
- Aynı gün öğleden sonra ve yine telefonla Demirtaş'ın tutuklamaya sevk edildiği Edirne Cezaevi'ne ve avukatlarına bildirildi.
- O günün Nöbetçi Hakimliği 6. Sulh Ceza Hakimliği olmasına rağmen, 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sorgu yaptırılarak Demirtaş, hakkında sürdüğü iddia edilen soruşturma dosyası kapsamında tutuklandı.
- Bu karar ile birlikte Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklandığı, 2 Eylül 2019 tarihinde tahliye edildiği ve esası itibarı ile halen Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması süren olaylardan dolayı farklı suçlamalar yapılarak yeniden tutuklanmış oldu.
(PT /EMK)