Haberin İngilizcesi için tıklayın
Basın Konseyi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 6 yıl önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar nedeniyle yargılandığı davada verilen 9 yıl 8 ay hapis cezasına ilişkin açıklama yaptı.
TIKLAYIN-Canan Kaftancıoğlu'na 9 Yıl 8 Ay Hapis Cezası
“Eleştiri hakaret sayılamaz”
Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
“Mahkemeler, ifade özgürlüğüne ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları ve başta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) olmak üzere, uluslararası organların konuya dair tespitlerini dikkate almak zorundadır.
“Eleştiri, hakaret sayılamaz. Kaldı ki hakaret suçlamaları ele alındığında siyasilerin eleştiri haklarının ve eleştiriye katlanma yükümlülüklerinin daha geniş olduğu bilinmektedir. AİHM tarafından defalarca vurgulandığı üzere, kabul edilebilir eleştiri sınırları, basının ve kamuoyunun denetimine kendisini bilerek açan politikacılar açısından daha geniştir.
TIKLAYIN-AB'den Türkiye'ye Canan Kaftancıoğlu Tepkisi
“Soyut tespitler mahkûmiyete gerekçe olamaz”
“Terör propagandasını düzenleyen TMK’nın 7’nci maddesinin gerekçesine göre ‘şiddeti teşvik etmeyen açıklamalar ifade özgürlüğü kapsamındadır.’ AİHM ve AYM içtihadına göre de, terör propagandası nedeniyle bir kimsenin mahkûm edilebilmesi için, sözlerinin doğrudan doğruya şiddete teşvik etmesi ve bu sözlerin bu amaçla söylenmiş olması gerekmektedir. Bazı söylemlerin terör örgütlerinin ‘işine gelmesi’ gibi soyut mülahazalar (düşünce-görüş), doğru olsalardı bile, mahkûmiyete gerekçe olamaz.
“Tweet'ler nasıl bir etki yaptı”
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçu açısından ceza verilebilmesi, böyle bir fiilin cezalandırılabilmesi için bu eylem nedeniyle ‘kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması’ koşulu aranmıştır. Yıllar önce atılmış tweet'ler nerede ve nasıl bir etki yapmıştır da mahkeme ceza vermiştir, izaha muhtaçtır.
Yıllar önce atılmış ve kamuoyunca zaten bilinen, hatta bir kısmı soruşturularak takipsizlik kararına konu olmuş tweetlerin neden bugün yargılamaya ve cezaya konu olduğunu anlamak zordur.
TIKLAYIN-Kaftancıoğlu: Hukuk Maskesi Takmış Vesayet Odakları
“Demokratik hukuk devletinden uzaklaşılıyor”
“Hukukun temel ilkelerini göz ardı eden bu karar, insan haklarına saygılı, demokratik hukuk devletinden uzaklaşmayı ifade etmektedir. Bugün için Türkiye’nin uluslararası itibarını sarsacak bu kararlar, uluslararası yargıda daha büyük sorumluluğa da yol açacaktır.
“Geçmişte ‘konjonktürel’ olarak ilan edip eleştirdiğimiz birçok karar gibi ileride Türkiye açısından pişmanlıkla hatırlanacaktır. Ülkemiz hukuk ve demokrasisine zarar vermekten başka bir işe yaramayacaktır.” (RT)
Fotoğraf: AA