Haberin İngilizcesi için tıklayın
Almanya'nın Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Monika Grütters, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) 6 Temmuz 2019 Cumartesi günü yayımladığı "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" adlı raporuna ilişkin basın açıklaması yaptı.
TIKLAYIN - SETA'dan "Uzantı" Raporuna Gazetecilerden "Andıç" Tepkisi
TIKLAYIN - "Akademik Çalışma Değil, Fişleme Belgesi"
Deutsche Welle’de (DW) yer alan habere göre, Grütters, yaptığı açıklamada SETA’nın raporunu, “Kişisel saldırılara dönüşmüş, bağımsız gazetecilik faaliyetlerini ağır şekilde tehlikeye atan, düşünce ve basın özgürlüğünü ayaklar altına alan bir demokrasi anlayışı” olarak nitelendirdi.
"Rapor, gazeteciliği tehlikeye atar"
Raporda gazetecilerin kişisel bilgilerinin yer almasını eleştiren Grütters, şunları söyledi:
“İçerikle ilgili eleştirilerin Deutsche Welle, Voice of America, BBC ve Euronews’da çalışan gazetecilerin özgeçmişlerini, sözde ideolojik görüşlerini ve özel paylaşımlarını yayınlayarak kişisel saldırılara dönüştürülmesi, bağımsız gazetecilik faaliyetlerini ağır şekilde tehlikeye atar, ayrıca düşünce ve basın özgürlüğünü ayaklar altına alan bir demokrasi anlayışını ortaya çıkarır.”
“Bağımsız haberciliğin devlet kurum ve kuruluşlarını da rahatsız edebilmesi gerektiğine” işaret eden Grütters, Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığında AB üyesi ülkelerin kültür bakanlarıyla birlikte gazetecilerin korunması, basın ve düşünce özgürlüğünün savunulması için girişimlerde bulunacağını söylediğini de kaydetti.
TIKLAYIN - Gazetecileri Hedef Gösteren SETA Hakkında
Ne olmuştu? SETA, 6 Temmuz 2019 Cumartesi günü, "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" başlıklı bir rapor yayınladı. İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı 196 sayfalık raporda, BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika'nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının tamamının özgeçmişleri, sosyal medya etkileşimleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar listelendi. Dış basını inceleme iddiasıyla hazırlanan raporda, adı geçen kurumlar "algı çalışması yürütmekle" suçlandı. Raporda, gazetecilerin Twitter hesaplarından retweet yaptıkları paylaşımlara da yer verilirken BirGün, T24, bianet, Evrensel, Cumhuriyet, Diken, DW Türkçe ve Sınır Tanımayan Gazeteciler "hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecraların haberlerine yer veren kuruluşlar" şeklinde nitelendirildi.
Gazeteciler suç duyurusunda bulundu Raporun yayınlanmasının ardından gazeteciler, ulusal ve uluslararası birçok basın kuruluşu gazetecilerin hedef gösterilmesine tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ise konuya ilişkin 11 Temmuz 2019 günü suç duyurusunda bulundu. Çağdaş Gazeteciler Derneği de (ÇGD) yaptığı yazılı açıklamada "SETA, 'rapor' adı altında fişleme belgesi yayınlamış, aleni suç işlemiştir!" dedi. |
(RT/EMK)