Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, 65 yaş ve üstü yurttaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılması için İdare Mahkemesinde dava açtı.
Yaşlılar için uygulanan sokağa çıkma yasağının bu haliyle, salgın sürecinde toplum nezdinde yaşlılar hakkında oluşturulan "gereksiz ve kırılgan" olduklarına dair algıyı pekiştirmekten başka bir işe yaramayacağını vurgulayan vakıf, acilen bu düzenlemede değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Bilim Kuruluna çağrı
Ortak yaşamı Geliştirme Vakfı, Bilim Kurulunu da yaşlıları ötekileştiren, değersiz ya da işe yaramaz gibi gösteren bu kararlara karşılık akılcı çözüm tavsiyesinde bulunmaya çağırıyor.
Vakıf, kamunun ayrımcılık, ihmal ve istismara yol açan uygulamasının sonlandırılmasını talep etti ve bu amaçla, vakıf üye ve gönüllülerinden oluşan hukukçular, yaşlıların seyahat özgürlüğünü ortadan kaldıran İçişleri Bakanlığı genelgesinin iptali için idare mahkemesine başvurdular.
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı başvuru dilekçesinde; Anayasa'nın 23'üncü maddesinde seyahat özgürlüğünün açıkça güvenceye alındığını ve yalnızca yine Anayasa'da yer alan gerekçelerle seyahat özgürlüğünün kısıtlanabileceğini belirtti.
Bir bakanlık genelgesiyle 65 yaşın üstündeki milyonlarca kişinin seyahat özgürlüğünün kısıtlanamayacağı ifade edilen başvuruda, uygulamanın İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Medeni ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi gibi Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade ediliyor.
"Yaşlılarla ilgili empati ile karar alınmadı"
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı Başkanı Yusuf Doğan konuyla ilgili şunları söyledi:
"İlk çağrımız Bilim Kuruluna... Yaşlılar nezdinde yürütülen uygulamaların bir insan hakları ihlaline, yaşlılar için ayrımcılığa ve istismara neden olmayacak biçimde tavsiyelerini acilen gözden geçirmeleri gerektiği kanaatindeyiz. Çok değer verdiğimiz bilim insanlarının, yönetenlere, yaşlıların da diğer yurttaşlar kadar önemli ve değerli olduğunu duyumsayabileceği tavsiyeler verebileceğini, çözüm önerileri getirebileceğini düşünüyoruz.
"Bugüne kadar, ne yazık ki yaşlılarla ilgili empati ile karar alınması mümkün olmamıştır. Bu sebeple biz de yargıya başvurma kararı aldık. Çünkü bilim insanları günlük vaka sayılarının binli rakamlardan daha aşağı inmesi halinde kısıtlamaların kalkabileceğini söylüyorlar. Bu durumda yaşlıların sağlık sorunlarının çok daha artacağı, içinden çıkılamayacak hale geleceği ortaya çıkıyor. Zaman takdir edersiniz ki; en çok yaşlı yurttaşlar aleyhine işliyor."
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı hakkında
2016'da kuruldu. Bütün canlıların birlikte yaşadığı ve yaşam hakkının olduğunu, dilin, dini inancın ya da mezhepsel farklılıkların, etnik kökenin, milliyetin ya da cinsiyetin hiç kimseye ayrıcalık sağlamadığını ve bir başkası için de ayrıcalık oluşturmadığını savunur.
(AÖ)