Fotoğraf: https://www.unicef.org/
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası kuruluşlar, koronavirüsün, önlenebilir çocuk ölümlerini ortadan kaldırma konusunda son on ila yirmi yıldır kaydedilen ilerlemeleri tersine çevirebileceğini açıkladı.
UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Nüfus Birimi ve Dünya Bankası Grubu'nun yayınladığı yeni ölüm rakamlarına göre, dünya genelinde 1990 yılında 12,5 milyon olan beş yaş altı ölümlerin sayısı 2019'da en düşük olarak kaydedilen 5,2 milyona indi.
"Çocuk ve anne sağlığı hizmetlerinde aksaklıklar yaşanıyor"
Ancak UNICEF ve DSÖ'nün yaptığı araştırmalar koronavirüs salgınının sağlık hizmetlerinde büyük kesintilere neden olduğunu gösteriyor. Bu da, son on ila yirmi yıldır yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda elde edilen ilerlemenin kaybedilmesi riskini beraberinde getiriyor.
UNICEF'in yaptığı açıklamaya göre geçen 30 yıllık sürede, aşılamanın yanı sıra erken doğum, düşük doğum ağırlığı, doğuma bağlı komplikasyonlar, yenidoğan sepsisi, zatürree, diyare ve sıtma gibi çocuk ölümü nedenlerini önlemeye ve tedavi etmeye yönelik sağlık hizmetleri milyonlarca hayatın kurtarılmasında büyük bir rol oynadı.
Ancak açıklamada ayrıca, kaynak kısıtları ve Koronavirüs kapma korkusuyla sağlık hizmetlerinden yararlanma konusundaki genel çekinceler nedeniyle, sağlık kontrolleri, aşılama, doğum öncesi ve doğum sonrası bakım gibi çocuk ve anne sağlığı hizmetlerinde tüm dünya genelinde aksaklıklar yaşandığı belirtiliyor.
"Acil yatırımlar yapılmalı"
Konuyla ilgili olarak UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore şunları söyledi:
"Küresel toplum önlenebilir çocuk ölümlerini ortadan kaldırmaya yönelik o kadar mesafe kat etti ki Koronavirüs salgınının bizi yolumuzdan döndürmesine müsaade edemeyiz. Sisteme aşırı yüklenilmesi sonucunda çocukların sağlık hizmetlerine erişim sağlayamadığı ve kadınların enfeksiyon korkusuyla hastanelerde doğum yapmaktan korktuğu bir ortamda, bu kişiler de Koronavirüs kayıplarına dönüşebilir. Kesintiye uğrayan sağlık sistemlerini ve hizmetlerini yeniden başlatmaya yönelik acil yatırımlar yapılmadığı sürece, özellikle yenidoğanlar olmak üzere, beş yaş altı milyonlarca çocuk ölebilir."
(AÖ)