Fotoğraf: unicef
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore, COVID-19 ile mücadelede en yoksul ülkeler için borç ertelemesinin kritik önem taşıdığını belirtti.
Fore yaptığı açıklamada, COVID-19'un eşi benzeri görülmemiş küresel bir ekonomik krize neden olduğunun altını çizerek şöyle dedi:
"Benzer diğer bütün krizlerde deneyimlediğimiz gibi, bu kriz beraberinde acımasız ve eşit dağılım gösteremeyen ekonomik bir yıkım getirmektedir.
Dünyanın en yoksul ülkelerinde pandeminin yarattığı finansal zorluklar sarsıcı borç yükümlülükleriyle bir araya geldiğinde, bu ülkelerin, hastalığın daha fazla yayılmasını engelleme ve vatandaşlarını koruma kapasitesi azalmaktadır.
Bu ülkelerde yaşayan ve gelirlerini büyük oranda kaybeden aileler için durum halihazırda oldukça zorken özellikle sosyal izolasyon tedbirlerinin uygulanmasının mümkün olmadığı, gıdaya erişimin kısıtlı olduğu, el yıkamak için sabun ve suyun bir lüks sayıldığı ve nitelikli sağlık hizmetlerinin mevcut olmadığı bölgelerde durum daha da kötüleşecektir."
"Borç ertelemesi kritik önem taşıyor"
Çocukların pandeminin yol açacağı sağlık sorunlarından ilk etapta etkilenmeseler bile, pandemi sona erdikten sonra ortaya çıkacak ekonomik yıkımın etkilerini hissedeceklerine değinen Fore şöyle devam etti:
"Zira 200 milyondan fazla çocuk dış borçları olan veya yüksek düzeyde borçlanma riski olan ülkelerde yaşamaktadır. Hastalığın yayılmasını önlemeye çalışan ülkeler, borç yükü nedeniyle zorlu bir mücadele vereceklerdir.
"Özellikle düşük gelirli ülkeler, sağlık alanında yaşanan bu acil duruma müdahale edebilmek üzere harcamalarını önemli ölçüde arttırmak zorundadır. Bunun yanı sıra, işlerini ve istihdam güvencesini yitirenler için gelir garantisi sağlamak ve şartsız nakit transferleri de dahil mevcut sosyal koruma sistemlerinin kapasitesini arttırmak veya yoksa oluşturmak mecburiyetindedirler.
"Zorunlu ek harcamalar; rutin aşı uygulamaları, anne sağlığı ve çocuk koruma gibi çocuklara yönelik diğer kritik hizmetleri sekteye uğratmamalıdır. Bu önemli zamanda, ülkeler çocuklarının geleceğini korumak için daha fazla harcama yapmak zorundadır.
"UNICEF; Dünya Bankası Başkanı ve IMF Genel Müdürü'nün, hastalığın yayılmasını ve bulaşmasını azaltmak ve daha ileri boyutta bir ekonomik felaketi önleyebilmek amacıyla ihtiyaç sahibi ülkelerin borçlarının ertelenmesine ve yeniden yapılandırılmasına yönelik çağrılarına yürekten katılmaktadır." (AÖ)