Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) "Yaşamak ve yaşatmak için salgın sürecinde çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanmalıyız..." diyerek Mart ayı raporunu paylaştı.
14'ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere Mart ayında en az 113 işçi yaşamını yitirdiği rapora yansıdı.
TIKLAYIN - İSİG'den İşçi Sağlığı İçin 12 Acil Talep
Bu süreçte emek örgütlerinin ve tüm işçilerin taleplerinin savunulması gerektiği açıklaması yapan İSİG açıklamsında şöyle dedi:
"Başta sağlık emekçileri olmak üzere, evden çalışanlar dahil faal işçilerin" SARS-Cov-2 virüsü ile bulaşma sonucunda maruz kalacakları Covid-19 Hastalığını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz.
Gelinen noktada işçilerin, halkın sağlığı için üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektörler dışında işyerlerinde üretim durdurulmalı ve işçiler salgının kritik evresi bitinceye kadar ücretli-idari izinli sayılmalıdır. Buna bağlı olarak güncel pratikte işyerlerindeki duruma göre (covid-19 hastası olan, sendikalı/sendikasız, irade konabilecek işyerleri ve işkolları vs) yasal süreçlere bağlı adımları atarak ya da fiilen iş bırakma süreçlerini örgütlemeliyiz."
İki çocuk işçi öldü
İSİG'in yüzde 80'ini ulusal basından; yüzde 20'sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan derlenen bilgilere dayanarak tespit ettiği kadarıyla Mart ayında en az 113 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
İSİG raporunda şu bilgileri verdi:
• "Mart ayında tespit edebildiğimiz covid-19 nedenli en az 14 işçi ölümü var. Daha fazla ölen olabilir ama bilgilere ulaşmak şu an için çok zor.
• 113 emekçinin 100'ü ücretli (işçi ve memur), 13'ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi, balıkçı ve esnaf) oluşuyor.
• Ölenlerin 11'i kadın işçi, 102'si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, büro, metal, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
• İki çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti.
• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 18 emekçi bulunuyor: Çiftçi, balıkçı ve esnaflar ile gıda, büro, inşaat, enerji taşımacılık, konaklama, güvenlik ve genel işler işçileri."
• Mart ayında 6 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi, 2'si Suriyeli, 1'i Afganistanlı, 1'i Gürcistanlı, 1'i Özbekistanlı ve 1'i Rusyalı...
• Ölen işçilerin biri sendikalı. Sendikalı işçi (kamu çalışanı) eğitim işkolunda çalışıyordu.
• Ölümler en çok tarım, taşımacılık, inşaat, metal, enerji, ticaret/büro, metal, sağlık, belediye/genel işler, konaklama ve gıda işkollarında gerçekleşti.
• En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, covid-19, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, şiddet elektrik çarpması ve intihar.
İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı
20 ölüm İstanbul'da; 8 ölüm İzmir'de; 6 ölüm Kocaeli'de; 5'er ölüm Adana ve Antalya'da; 4'er ölüm Aydın, Bursa ve Sakarya'da; 3'er ölüm Ağrı, Ankara, Malatya ve Trabzon'da; 2'şer ölüm Afyon, Hatay, Kastamonu, Manisa, Mardin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Nevşehir, Tekirdağ, Zonguldak ve Irak'ta; 1'er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Ordu, Şırnak, Tokat, Tunceli ve Fransa'da yaşandı. (AÖ)