Haberin İngilizcesi için tıklayın
24 Nisan 2011'de zorunlu askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı davasında gerekçeli karar açıklandı.
Ermeni soykırımının yıldönümü olan 24 Nisan'da öldürülen Balıkçı'nın davasında dokuz yıl sonunda karar çıkmış ve sanık Kıvanç Ağaoğlu'na, "olası kastla öldürme" suçlamasıyla 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti.
TIKLAYIN - Zorunlu Askerlik Sırasında Öldürülen Sevag Balıkçı Davasında Karar Çıktı
TIKLAYIN - "Nihayet Bir Nefret Suçunun Cezalandırıldığını Gördük"
Agos gazetesinde yer alan habere göre, Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kararın gerekçesini açıkladı. Kararda ateşleme öncesi silahın kurma kolunun çekilme sesi duyulduğu ve sanığın "silahın ateşlenebileceğini öngörmesine rağmen" eylemine devam ettiği vurgulandı. Ancak mahkeme sanık ile Balıkçı arasında bir husumet bulunmadığını gerekçe göstererek hükmünü "kasten öldürme" değil "olası kasıtla öldürme" üzerinden verdi.
Gerekçeli kararda kasıtla adam öldürme, taksirle adam öldürme ve olası kasıtla adam öldürme suçları arasındaki farklar üzerinde duruldu. Eylemin "olası kasıt" ile açıklanabileceği kaydedidi ve şu ifadelere yer verildi:
"Silahın ateşlenmesi öncesi kurma kolu çekilme sesinin duyulması, söz konusu silahın kurma kolu çekildikten sonra tetiğe basılmak suretiyle ateşlenen silahlardan olması dikkate alındığından sanığın acemi eğitimini bitirdiği, usta birliği olarak adlandırılan ve gerekli tecrübenin edinmiş olduğu safhada silahını maktule doğrultarak ve kurma kolu çekilerek yapılan silahla oynanması -kurcalaması esnasında silahın ateşlenebileceğini öngörmesine rağmen ve silah ateşlendiğinde karşıdaki kişinin ölebileceğini öngörmesine rağmen silahı doğrultarak kurma kolu çekmesi, bilerek tetiğe bastığına dair beyan olmaması nazara alınarak bir şekilde istenmeden silah tetik tertibatına basılmış olması ve neticede maktulün ölmesinde sanığın sonucu doğrudan istememesine rağmen, muhakkak değil ama büyük bir ihtimalle gerçekleşecek olan neticenin meydana gelmesini kabullenerek eylemde bulunduğundan sanığın eyleminin olası kastla adam öldürme olarak kabul etmek gerekir."
Gerekçeli kararda ayrıca, "Alınan tanık beyanlarında maktul ile sanık arasında husumet bulunmadığı, arkadaş oldukları, zaman zaman şakalaştıkları, olay öncesinde de şakalaşmaların olduğunun anlaşıldığı,silahın ateşlendiği esnada sanık ile maktulün tel örgünün karşılıklı taraflarında bulundukları" belirtildi. (AÖ)