Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Rize’nin Fındıklı ilçesinde Savaş D. İsimli erkek, öğretmenevinde çalışan ve aynı zamanda AKP İlçe yöneticilerinden olan Gamze P.'yi öldürdü.
TIKLAYIN - 155 Kadın Örgütü Evde Yoksulluktan ve Erkek Şiddetinden Ölmemek İçin Sesleniyor
TIKLAYIN - bianet erkek şiddeti çeteleleri
bianet’e konuşan görgü tanığı Savaş D.’nin geldiğini görür görmez Gamze P.’nin polisi aradığını ancak polisin cinayet mahalline henüz ulaşmadan Savaş D.’nin Gamze P.’yi bıçakladığını belirtti.
Yine bianet’e bilgi veren başka bir görgü tanığı da Savaş D.’nin sürekli olarak Gamze P.’yi rahatsız ettiğini, arkadaşlık talebinde ısrarcı olduğunu ve Gamze P.’nin Savaş D.’nin arkadaşlık teklifini kabul etmediğini belirtti. Tanık, Gamze P.'nin daha öncesinde karakola defalarca başvuru yapmasına rağmen erkek şiddeti şikayetlerinin polislerce dikkate alınmadığını da söyledi.
Eğer polis, 6284 No'lu yasada yer alan şiddete karşı tedbir kararlarını uygulasaydı, Gamze P. bugün yaşıyor olacaktı.
Kadınlar: Sorumluluğumuz var
Cinayetin ilçede duyulmasının ardından Fındıklı’da yaşayan kadınlar dört maddelik bir çağrı yayınladı ve “Yasımız, taleplerimiz, sorumluluğumuz var” diye seslendi. Yerel yöneticilere Savaş D.’nin en ağır cezayı alması için harekete geçmeleri için seslenen kadınların çağrısı şöyle:
“1-Katil varken Maktülü afişe etmeyin! Şiddetin yeniden üretimine aracı olmayın!
2- Fındıklı'da varlık gösteren STK' lardan, Fındıklı Kaymakamlığından, Fındıklı Belediyesinden, bütün siyasi partilerden ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden davanın takipçisi olmalarını ve bunun sözünün bizlere, kamuoyuna vermelerini istiyoruz.
3- Biz Fındıklı Kadınları olarak yastayız! İlçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının, Belediyenin, STK'ların, siyasi partilerin en az üç gün boyunca sosyal medya hesaplarını karartmalarını, ilçedeki genel yasa katılmalarını talep ediyoruz.
4— İlçemizde, evimizde, dünyamızda eril şiddete yer yok! Yaşamak istiyoruz!"
İlçede sabah saatlerinden itibaren yas var. Gamze'nin öldürüldüğü Öğretmenevi önüne Fındıklı Kaymakamı, Belediye Başkanı ve Kadın Meclisi, AKP, CHP, İyi Parti, MHP, EMEP, Sol Parti ve Kent Konseyi temsilcileri çiçek bıraktı.
Fotoğraflar: Fındıklı Belediyesi sosyal medya hesabı
Bölgede şiddet arttı
Rize'de Mart ayında da Ali R. H. eski karısı Hatice Kurt'u öldürmüştü. Bölgede yaşayan kadınlar, cinayetlerin koronavirüs salgını döneminde arttığını, şiddetin yükseldiğini söylüyor. Bir kadın Rize merkezde tanık olduğu erkek şiddet vakasına müdahale etmesi için 155'i aradığını ancak polisin yoğunluğu gerekçe göstererek şiddetin yaşandığı mahalleye gelmediğini söyledi.
Şiddete karşı Kades uygulaması
Son dönemde artan şiddet vakaları kadın hakları savuncularının korona salgının döneminde erkek şiddetini önlemek için acil önlemler alın çağrısının karşılık bulması gerektiğini söylüyor. Kadınlar, özellikle 6284 No'lu yasanın ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını, kolluk kuvvetlerine erkek şiddeti konusunda özel eğitim verilmesini talep ediyor.
Kadınlar, erkek şiddetinin yetkililere bildirilmesi için KADES uygulamasının da kadınlarca indirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
KADES uygulamasına nasıl erişirsiniz? Şiddet uygulayanla aynı mekandayken telefonla konuşma imkanınız olmayabilir. Fakat akıllı telefon kullanıyorsanız KADES uygulamasıyla polis çağırabilirsiniz. Akıllı telefonlarda bulunan Google Play Store ve Apple Store uygulamasından önce Kadın Destek Uygulamasını (KADES) indirmelisiniz. Uygulamayı açtıktan sonra T.C. kimlik numaranızı girmeli ve sonrasında telefona gelen aktivasyon kodu ile uygulamayı aktif hale getirmelisiniz. Uygulamayı kullanmak istediğinizde telefonun konum bilgisini açıp uygulamaya girdikten sonra sayfada önünüze çıkan tuşa basarak size en yakın polis ekibini çağırabilirsiniz. 6284 No'lu yasa hakkında 6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'dan yararlanarak şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek, kişisel bilgilerinizi gizletmek, şiddet uygulayıcının silahına el koydurtmak, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma talep etmek, tedbir nafakası talep etmek, geçici maddi yardım talep etmek, geçici velayet talep etmek, geçici genel sağlık sigortasına başvurmak, müşterek konuta şerh koydurtmak gibi bazı önlemler alabilirsiniz. |
(EMK)