Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) her ay hesapladığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasına göre Ağustos’ta da yaşam maliyetleri yükselmeye devam etti.
"Fiyat artışları tatil yapmıyor" diyen Türk-İş mutfak enflasyonunun aylık yüzde 0,80; yıllık ise yüzde 19 oranında arttığını açıkladı.
Türk-İş’in araştırmasına göre Ağustos’ta
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 926 TL’ye,
- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9 bin 533 TL’ye,
- Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 572 TL’ye yükseldi.
Temmuz’da açlık sınırı 2 bin 903 TL, yoksulluk sınırı 9 bin 457 TL, bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 3 bin 546 TL olmuştu.
Sonuçlar karşısında Türk-İş “2 bin 825 TL’lik asgari ücret açlık sınırının altında kaldı” dedi. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3 bin 573 TL arasındaki farkın 747 TL’ye yükseldiğini belirten Türk-İş şu bilgileri paylaştı:
"Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması (mutfak masrafı) geçen aya göre 23 TL, yılbaşına göre 337 TL ve geçen yıla göre 543 TL arttı. Yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) ise aylık 76 TL, sekiz aylık 1.097 TL ve yıllık 1.769 TL tutarında arttı.
"Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,80 oranında artış gösterdi.
"Yılın ilk sekiz ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 13 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 22,78 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,06 olarak hesaplandı.
"Daha çok dar gelirli aileleri etkiliyor"
Raporun sonuç kısmında ise Türk-İş şu yorumda bulundu:
"Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı açıktır. Aileler, düşük düzeydeki geliriyle beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır. Çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçmektedir.
"Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzerleri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmaktadır.” (HA)