Haberin İngilizcesi için tıklayın
Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde en fazla yıkımın yaşandığı illerin başında gelen Hatay'da günlerdir su krizi yaşanıyor.
Hava sıcaklığının 40 derece olduğu kentte içme suyu sıkıntısı yeniden büyük bir sorun haline geldi.
Konunun basına yansımasının ardından kente TIR'larla içme suyu gönderildi. TIR'ların önünde kilometrelerce su kuyruğu oluştu.
Kentteki son durumu Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, Hatay Tabip Odası'ndan Dr. Ali Kanatlı ve depremzede Selver Büyükkeleş ile konuştuk.
Polat: Malzeme, personel ve iş makinası yok
HATSU Genel Müdürü Polat, kent merkezinden ziyade kırsal bölgelerde daha çok sorun yaşandığını ancak depremden sonra iş yüklerinin çok fazla arttığını ve yetişmekte zorluk çektiklerini söyledi:
"Merkeze su veriyoruz fakat merkezde enkazlardan kaynaklı boru hatlarını ilerletme konusunda sorun yaşıyoruz. Ayrıca iş yükü çok fazla, sahadan çok fazla talep geliyor, gelen talepler deprem öncesinin 12 katı.
"Mesela şu an faklı bölgelerdeki 2 bin konteyner için kanalizasyon bağlantısı talebi var. İş yükü HATSU'nun kapasitesinin çok çok üstünde ve bu iş yükü karşında ekibimiz yetersiz kalıyor, karşılamakta güçlük çekiyoruz.
"Malzeme, personel ve iş makinası konusunda problem yaşıyoruz. Ayrıca bölgelerdeki nüfus değişti, mesela bin nüfuslu bir mahalle şu an beş bin nüfusa sahip veya 250 bin nüfuslu Reyhanlı'nın şu an 400 bin nüfusu var. Böyle olunca su kaynakları da yetersiz kalıyor."
Hatay'a yakın zamanda atanan Vali Mustafa Masatlı ile görüşme yaptıklarını belirten Polat, "Vali Bey'e yapılması gerekenleri ilettik, bizim şu an depremin ilk iki ayındaki gibi bir desteğe ihtiyacımız var. O dönem 15 ilin su kanal idaresiyle birlikte çalışıyorduk, yine aynı desteğe ihtiyacımız var. Diğer illerden takviyelerle bu sorunu hızlıca çözebiliriz" dedi.
"Şebeke suyu içmek için kullanılabiliyor"
Polat, şebeke suyunun içmek için kullanılıp kullanılamayacağına dair sorumuzu ise şöyle yanıtladı:
"Şebeke suyu içmek için kullanılabiliyor, hiçbir sıkıntı yok. Karaçay Barajı'ndan temin ediyoruz, suyu arıtıyoruz ve Halk Sağlığı Müdürlüğü her hafta düzenli tahliller yapıyor.
"Suyun klorlanması için ciddi bir emek veriyoruz. Eğer suda klorda bir yetersizlik varsa hemen müdahale ediyoruz. Bizim veya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün yaptığı incelemelerde bir sorun yok, su içilebiliyor."
Kanatlı: Bazı analizlerde bakteri çıkıyor
Dr. Ali Kanatlı ise; enkazlar kaldırılırken şebekelerin zarar gördüğü belirtti ve ekledi: "Şebeke suyu birçok noktaya düzenli gitmediği için hazır suya ihtiyaç duyuluyor. Hava sıcaklığı da çok yüksek ve bir insanın günlük su ihtiyacının 3 litre olduğunu düşünürsek oldukça büyük bir sıkıntı yaşanıyor.
"Mesela AFAD'ın çadırlarına düzenli su gidiyor ama dışarıda düzensiz kurulan çadırlar var. Daha önce köy olan mahallere düzenli su gitmiyor, gelen TIR'lar köylerin başında bitiyor.
"Şebeke suları da bazı yerlerde içilebiliyor bazı yerlerde içilemiyor. Klor ölçümü yapılıyor, bazı noktalar yeterli gelirken bazı yerlerde yetersiz çıkıyor.
"Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı analizlerin bazılarında da bakteri çıkıyor. Bunun da nedeni enkaz kaldırırken veya binalar yıkılırken kanalizasyon boruları ve su borularının patlaması. Yıkımlar devam ettiği sürece burada su sorunu yaşanacak, daha 50 bin bina var yıkılacak, enkazların hızlıca kaldırılması sorunun da bir nevi çözümü olacak."
Büyükkeleş: 6 ay geçti sorun çözülmedi
Hatay Serinyol'da yaşayan depremzede Selver Büyükkeleş de yangından sonra Serinyol ve bazı ilçelerde su kesintilerinin başladığını söyledi.
Büyükkeleş, şebeke suyunu duş ve temizlik ihtiyacı dışında kullanmaktan kaygı duyduklarını çünkü bölgede salgın hastalıkların yaygın olduğunu belirtti:
"Şebeke suyunu yemekte dahi kullanamıyoruz çünkü kaygı duyuyoruz. İçmediğimiz halde sudan kaynaklı ishal gibi hastalıklar yaşanıyor. Ya arıtma suyu kullanıyoruz ya hazır su kullanıyoruz.
"Serinyol’da Mor Dayanışma ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nin kurduğu arıtma tesisi var. Burada günlük 50-60 su temin ediliyor. Fakat bunu sadece Serinyol Mahallesi kullanabiliyor, halkın büyük kısmı yararlanmıyor.
"İçme suyu daha çok hazır tercih ediliyor ama iş yok, insanların cebinde para yok ve almakta zorluk yaşanıyor. 6 ay geçti su sorununda köklü bir çözüm olmadı, dönem dönem sosyal medyaya yansıyor ve hemen TIR'larla su getiriliyor. Gelen yardımlarda adaletsizlik ve insanlarda bir güvensizlik de olunca böyle kuyruklar oluşuyor. Belediye ve diğer yetkililere ulaşamıyoruz, söylesek de cevap alamıyoruz."
(RT)