* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
18 köylünün gözaltına alındığı Aydın'ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy'e bu sefer de giriş ve çıkışlar yasaklandı.
Yasaklanma kararıyla ilgili Köşk Kaymakamlığı şu ifadelere yer verdi:
"Kamu düzeni ve genel güvenliğin sağlanması, suç işlemenin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması... amacıyla 29 Ağustos 2022 17:00'e kadar (7 gün süre ile) Mezeköy Mahallemize giriş ve çıkışların yasaklanması hususunu olurlarınıza arz ederim."
Köylüler ise yasak kararına şöyle tepki gösterdi:
"Direnişimize yapılan dünkü saldırıdan, kararlı duruşumuzdan ve büyüyen kamuoyu desteğinden sonra sesimizi duyurmak için saatlerce ulaşmaya çalıştığımız kaymakamlık köyümüzün daha rahat talan edilebilmesi için 7 gün boyunca giriş çıkışları yasakladı!"
MEZEKÖY'DE OHAL!
— Mezeköy-Uzundere JES'e Karşı (@MezekoyJ) August 23, 2022
Direnişimize yapılan dünkü saldırıdan, kararlı duruşumuzdan ve büyüyen kamuoyu desteğinden sonra sesimizi duyurmak için saatlerce ulaşmaya çalıştığımız kaymakamlık köyümüzün daha rahat talan edilebilmesi için
7 GÜN BOYUNCA GİRİŞ ÇIKIŞLARI YASAKLADI! pic.twitter.com/WvKDzWtrz8
Ne olmuştu?
Jeotermal kaynak arama sondaj çalışmasına karşı 22 Temmuz'dan bu yana direnen köylülere jandarma, dün gece (22 Ağustos) bir kez daha müdahale etti.
Jandarmaya direnen 18 köylü darp edilerek gözaltına alındı. Köylülerin gözaltına alınmasının ardından alandaki direniş çadırı kaldırıldı ve gece 03.00 sularında bölgeye iş makineleri girdi. Böylece Jeotermal Enerji Santralİ (JES) çalışmaları tekrar başlamış oldu.
Gözaltına alındıktan sonra Köşk Karakolu'na götürülen 18 köylü, ifade işlemlerinin ardından sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Köylüler, darp edildiklerine dair jandarmadan şikâyetçi oldu.
Öte yandan, dün öğle saatlerinde TOMA ve jandarma eşliğinde bölgeye getirilen iş makinelerinin geçişine izin vermedikleri için gözaltına alınan beş kişi ise, emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra gece geç saatlerde serbest bırakıldı.
Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere de JES projesine karşı direnen halka gece müdahale edildi, çok sayıda doğa savunucusu gözaltına alındı!
— Salda Gölü Koruma Derneği (@SaldaDernek) August 23, 2022
Darp ve gözaltı sonrası şirket araçları köylünün arazisine girdi, hafriyat döktü#MezeköyJESeDireniyorpic.twitter.com/E6FfmzV5g0
Mezeköy'deki JES hakkında
2021 yılında, Mezeköy Mahallesi'ne 3 kilometre mesafede JES kurulması için çalışmalar başlatıldı.
19 Nisan 2021'de de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle çalışma yapılacak arazide kamulaştırma yapıldı ve sonrasında "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Gerekli Değildir" raporu verildi.
"ÇED Gerekli Değildir" raporuna itiraz süresi dolmadan, 200 dönümlük arazi kamulaştırıldı.
JES'lere verilen "ÇED Gerekli Değildir" ve acele kamulaştırma kararlarına karşı dava açan köylüler, alanda çalışma yapılmasına izin vermeyerek nöbet başlattı.
120 haneli ve yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Mezeköy'de "kamulaştırılan" 200 dönümlük arazi içerisinde zeytinlikler, incir ağaçları var.
Bölgenin geçim kaynaklarından biri arıcılık.
1. Sınıf Tarım Arazi statüsüne sahip olan bölgede yürütülmek istenen projeyle, tüm doğanın ve yerleşim alanlarının zarar görme riski var. Mezeköy'ye komşu olan Uzundere köyü de bu yerleşim alanlarından biri.
Uzundere'de yaklaşık 700 kişi yaşıyor ve projenin bu köyü de etkileme ihtimali yüksek.
Jeotermal hakkındaYerin bin ile 4 bin metre derinliğinden çekilen jeotermal akışkan bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuz kimyasallarını içeriyor. Jeotermal enerji yerin derinlerinde bulunan sıcak bölgelerden yeryüzüne doğru yayılan iç ısı olarak tanımlanıyor. Özellikle yeraltı suları diğer alanlara göre daha çok ısınarak yeryüzüne ulaşıyor ve bu tür alanlar jeotermal alan olarak adlandırılıyor. Jeotermal enerjinin başlıca kullanım alanları ise elektrik enerjisi üretimi, konut ve seraların ısıtılması, termal tesisler (sağlık turizmi) olarak sıralanıyor. Türkiye'nin Alp - Himalaya kuşağı üzerinde bulunan genç yapılı arazilere sahip bir ülke olması ve Dünya üzerindeki fay kırıklarının da yoğun olduğu ülkelerden biri olması nedeniyle Anadolu coğrafyası yüksek bir jeotermal potansiyele sahip olarak görülüyor. Son yıllarda, Aydın, İzmir, Denizli ve Manisa'da yoğunlaşan jeotermal enerji santralleri, Ege Bölgesi'nin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen ve büyük oranda ihraç edilen incir, üzüm, zeytin, kestane ve diğer bir çok ürünü, bu bölgelerdeki doğal yaşamı tehdit ediyor. |
(TY)