Haberin İngilizcesi için tıklayın
Firmaların fiyatlar maliyetleri karşılamadığı için piyasaya ilaç vermemesi sonucu 508 ilaca zam geldi.
Firmalar istedikleri zammı elde ederek piyasaya ilaç verecek olsa da bu ilaca erişim sorununa kalıcı bir çözüm sunmuyor.
Hangi ilaçlar zamlandı?Cumyhuriyet'te Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) içerisinde kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin bulunduğu 508 kalem ilaca yüzde 1 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. |
Özcan: Eczacılık baremleri 2009’dan beri güncellenmedi
İlaç fiyatlarına gelen zammı İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan anlattı.
“Zam gelen 508 ilacın bazıları piyasada olmayan, firmaların vermeyi kestiği ilaçlardı. Bu ilaçların firmaları, verilen fiyat onların maliyetini karşılamadığı için piyasaya vermiyorlardı.
“Şu anki zam uygulaması ile hastanın erişimi için geçici bir zaman kazanma durumu söz konusu olacak. Zamla birlikte ilaçların piyasada bulunabilirliği ile ilgili bir süre için bir rahatlama görüyoruz.
“İlaç fiyat kararnamesindeki eczacılık baremlerinin de acilen güncellenmesi gerek. Eczaneleri ilgilendiren bu konu bizim için hayati önemde.
“2009’dan beri hiç güncellenmemiş. Enflasyona uygulanmadan yürütülmeye çalışılan bir sistem var. Bu ekonomik ortamda pek çok eczane artık kapatılmak üzere.
Eczacılar şu an 2009 rakamlarıyla hizmet vermeye çalışıyor ve dolayısıyla veremiyor. Ne halk ne eczacı ne de devletin maliyet hesaplarıyla oyuncak olmaması lazım.”
“Hastayla maddi anlamda karşı karşıya geliyoruz”
Özcan, eczacıların yaşadığı sorunları aktardı:
“Eczacılar sorunu birebir yaşayan insanlar. Devlete yapılan iskonto eksik yapıldığında bizimle alakası olmamasına rağmen biz uğraşmak zorunda kalıyoruz. Piyasada bulunamayan ilaç olduğunda ve biz bunu hastaya veremediğimizde sıkıntı yaşıyoruz. İskonto bedeli ve piyasada ilaç olmaması sorunlarıyla biz uğraşmak zorunda kalıyoruz.
Bunların hepsi eczacıyı çok yakından ilgilendiriyor. Biz gereksiz yere hastayla maddi anlamda karşı karşıya geliyoruz. Hasta ilaca ya hiç ulaşamıyor ya da ekstra bedel ödeyerek ulaşabiliyor.”
“Bu sistemin baştan düzenlenmesi gerekiyor”
“Bu uygulamaların ne kadar süre için firmaları kurtaracağını bilemiyoruz. Temel sorun, yani ilaç fiyatlama hesaplarının kura endeksli bir şekilde sabitlenerek yapılması çözülmeli. Aksi takdirde firmalar piyasaya ilaç vermemeyi ya da iskonto yapmamayı zam alabilmek için bir yol olarak görebilirler. Dolayısıyla bu sistemin baştan düzenlenmesi gerekiyor.
Firmaların istediği zammı alması sonucunda ilaçları piyasaya verecek olmaları geçici bir çözüm. Ama ne zamana kadar? Meçhul.”
Sağlık sistemi sıkıntı yaşıyor
“Enflasyona, kura ve ekonomik savrulmalara bağlı olarak, son yıllardaki kur yükselişiyle birlikte dengelerin hepsi darmadağın oldu. Sağlık sektörü vatandaşın erişimi, sağlık çalışanlarının ekonomik anlamda ayakta durabilmesi ve hizmeti sürdürmesi konularında sıkıntı yaşıyor.”
(MD/EMK))