Haberin İngilizcesi için tıklayın
Elazığ Geçiçi Hayvan Bakımevi’nde yaşanan hayvan hakkı ihlalleri ile ilgili açılan dava, bugün (29 Mart 2022) Elazığ Geçici Hayvan Bakımevi’nde yaşanan hak ihlallerine dair bakımevi çalışanlarının yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.
Yaşamdan Yana Derneği, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Konya Barosu, Elazığ Barosu ve Türkan Ceylan’ın katılma talepleri önceki duruşmalarda olduğu gibi reddedildi. Hakim, sanıklara görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6 ay ceza verdi.
Sanıklara iyi hal indirimi verilirken, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Hayvan hakkı savunucuları binlerce hayvanın öldüğü bu davada verilen cezanın kabul edilemez olduğunu, karara itiraz edeceklerini, mücadelenin henüz bitmediğini açıkladı.
Mahkeme salonunun önünde 10 kişilik çevik kuvvet ekibi hazır bulunurken, Konya ve Elazığ Barosu avukatlarının duruşma salonuna alınmasına izin verilmedi.
Baro avukatları katılma taleplerini ileteceklerini söyleyerek duruşma salonuna girebildi. Avukatlar kendilerine sanık gibi davranıldığını, telefonlarına bakmalarına dahi izin verilmediğini belirtti.
Tanıklar yine çelişkili ifadeler verdiler
Sanık tarafı dün (28 Mart Pazartesi) dinlenmesi için 5 isim talep etmiş, kedilerin yavru kedileri yemesinin doğal bir davranış olduğunu söyleyen uzman görüşü sunmuştu.
5 tanıktan 2’si duruşmada dinlendi, tanıklar yine çelişkili ifadeler verdiler. İlk tanık dava konusu olaydan sonra işe girmiş olduğunu söyledi. İşleyişe dair söylediği bazı hususların diğer tanıklarla çelişmesi üzerine hakim soru sorunca her iki ifadenin de doğru olduğunu söyledi. İki tanık da şu an bakımevinde bir problem olmadığı belirtti. Ancak bir önceki duruşmada hayvan hakkı aktivistleri bakımevini ziyaret etmiş, hak ihlallerinin devam ettiğini kanıtlamış ve yeni bir suç duyurusunda bulunmuştu.
Sanık müdafii gönüllüleri suçladı
Hayvan koruma gönüllüleri maddi zararlarına dair somut belgeler sunmalarına rağmen katılma talepleri yine reddedildi. Sanık müdafii "şikayette bulunan gönüllülerin hepsi yardım toplamaktan yargılanıyorlar hesaplarında yüksek meblağda paralar var bunlar araştırılsın." diyerek gönüllüleri suçlamaya çalıştı.
Sanık “Bizi Allah gibi görüyorlar, her hayvanı iyileştirebiliriz sanıyorlar, ölünce kıyamet koparılıyor” dedi. Tanıklar hayvanların trafik kazasında ölmüş olabileceğini söyledi. Ancak keşif raporunda hayvanların bakımsızlıktan öldüğünü kanıtlar nitelikte deliller vardı. Sanık, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan “para kazanıldığını” da iddia etti.
Mahkeme heyeti, hakim, sanıklara görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6 ay ceza verdi. Hayvan hakları savunucuları, mahkemenin kararına itiraz edecek.
(EMK)