Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, COVID-19 pandemisi sürecindeki eğitim-öğretim uygulamalarından okula giden çocukların ve ebeveynlerin etkilenmeleri ile talep beklentileri üzerine Diyarbakır merkezli anket çalışması yaptı. Ankete 159 ebeveyn katıldı.
"Yüzde 65 uzaktan eğitimini faydalı bulmadı"
28 Ağustos/ 2 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen anket çalışmasının raporundandan öne çıkanlar şöyeL
*Katılımcı ebeveynlerin; yüzde 66,7’si “Erkek”, yüzde 33,3’ü ise “Kadınlardan” oluştu.
*Çalışmaya en çok katılan yaş grubu yüzde 48,4 ile “35-44 ” yaş aralığı olup, katılımcıların yüzde 86,2’sinin “Evli ” olduğu tespit edildi. Yüzde 53,5’inin üniversite, %22,6’sının Lise mezunu olan katılımcıların ilk ve orta öğrenimde okuyan öğrenci sayılarında öne çıkan ilk iki oran; yüzde 42,8 ile 1 öğrenci , yüzde 32,7 ile 2 öğrenci olarak tespit edildi.
*Katılımcıların yüzde 56,6’sı “Pandemi Sürecinde Çocukların Eğitimi-Bakımı Vb. Durumlarla İlgilenmenin” kendilerini olumsuz etkilediğini söylerken, olumlu etkilediğini düşünenlerin oranı toplamda yüzde 20,8.
*Öte yandan %40,2’si “Pandemi Sürecinde Ev içerisinde Çocukların Eğitimi Vb. Durumlarla Genellikle” ‘Anne’nin, yüzde 39,6’sı Anne/Baba’nın dönüşümlü ilgilendiğini söyledi.
*Katılımcıların; yüzde 86,8’i “Milli Eğitim Bakanlığının TV ve İnternet Üzerinden Yapılan Uzaktan Eğitim Derslerinden” memnun kalmadığını bildirirken, yüzde 86,2’si Pandemi sürecinde Okuldaki eğitimin daha faydalı olduğunu anladığını; %63,5’i Çocuğunun/ Çocuklarının “Milli Eğitim Bakanlığının TV ve İnternet Üzerinden Yapılan Uzaktan Eğitim Derslerini Faydalı” bulmadığını söyledi.
Ayrıca katılımcıların yüzde 78’i Çocuklarının Uzaktan Eğitim Almak İçin, Evlerinde Rahatsız Edilmeyeceği Çalışma Ortamına sahip olduğunu, yüzde 81,8’i “Evlerinde İnternet Altyapısına sahip olduklarını” iletti.
*Yüzde 61’i Çocuklarının Uzaktan Eğitim hizmetinden yararlanabileceği bir bilgisayara sahip olduklarını, %38,3’ü çocuklarının uzaktan eğitimi bilgisayar üzerinden aldığını, %18,2’si TV, %16,4’ü Akıllı telefon üzerinden eğitim aldığını kaydettti.
*“Çocuklarınız Okulların Açılması Konusunda İstekliler mi?” sorusuna katılımcıların; yüzde 69,2’si Evet derken, yüzde 67,9’u Çocuğunun Devam Ettiği Okulun Sosyal Mesafeyi Sağlayacak Alt Yapıya Sahip Olmadığını düşünüyor, yüzde 69,2’si Ooullarda Ddezenfektan, temizlik, maske gibi tedbirlerin sıklıkla ve güvenilir biçimde alınacağına İnanmıyor.
*“Çocuğunuzun Bu Süreç İçindeki Eğitimi Nasıl Olmalı Sizce?” sorusuna katılımcıların yanıtları ise şöyle:
Yüzde 56’sı sosyal mesafe ve hijyenik koşulların sağlandığı sınıf ve okul yapısıyla yüz yüze eğitim yapılmalı, yüzde 33,3’ü online eğitime tüm öğrencilerin erişimi sağlanarak online eğitim zenginleştirilmeli, öğretmenler konularını online vermeli, yüzde 7,5’i bu süreç de yüz yüze eğitim yapılmamalı, online alt yapı yoksa o da yapılmamalı, yüzde 3,1’i aileler çocuklarına evde özel öğretim verdirmeli.
(EMK)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı