Manşet Fotoğrafı: Yağmur Karagöz /bianet
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Koronavirüs global enfeksiyonunda süreç nasıl ilerliyor? Yaz mevsimine yaklaştığımız şu sıralarda, tatile gidebilecek miyiz? Denizden ve havuzdan, koronavirüs bulaşır mı?
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Yasin bu soruları bianet için yanıtladı.
Yasin, “Gönül rahatlığıyla tatile gidebilirsiniz” diyor ama maske ve sosyal mesafe kurallarını da hatırlatıyor.
“Oteller ve tesisler için ek önlemler alınabilir”
Bulaş riskinin deniz ve havuzlarda olduğunu gösteren bir kanıt olmadığı için denize ve havuza da girilebileceğini söyleyen Yasin’in açıklamaları şöyle:
“Koronavirüsün temel bulaş yolu çok belli. Damlacık yoluyla bulaştığını biliyoruz. Sahile gittiğinizde eğer sosyal mesafe ve maske kurallarına uyarsanız virüsü kapma olasılığınız düşer. Diyelim ki denize girdiniz; enfekte birinin idrar, tükürük, ter gibi vücut sıvıları o deniz suyuna karışmış olsa bile bu durum bir başkası için risk oluşturmuyor. Bu şekilde bulaştığına dair bir kanıt yok elimizde.
“ABD ve Avrupa Hastalık Kontrol Merkezleri de yaptıkları açıklamalar ile deniz ve havuzdayken bir bulaş riski olmadığını söylüyor.
“Havlu gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması önemli. Yani aslında normal koşullarda geçerli olan kurallar deniz ve havuzda da geçerli.
“Havuz daha küçük olduğu için havuzdayken insanların birbirine daha yakın olma ihtimali var. Buna göre ek önlemler alınarak havuza da girilebilir. Tesislerin, otellerin mutlaka hijyen kurallarına göre temizlenmiş olması gerekir. Ayrıca ek önlemler de alınacaktır. Ayrıca riskin deniz kenarlarında, sahillerde havuzlara oranla daha az olduğunu düşünüyorum.
‘Gönül rahatlığı ile tatile gidebilirsiniz’
“Benim anlamadığım şey şu. İnsanların AVM’ler gibi kapalı alanlarda gezme hakkı varken açık alanlarda bu haklarının olmaması. Virüsle mücadele kapsamında açık alanlar çok daha güvenli yerler oysa ancak Türkiye’de insanlar sahilde gezemiyor. Yasak nedeniyle. Oysa deniz kenarında, sakin bir gezinti ruh sağlığı açısından da herkese iyi gelebilir.
‘Devasa oteller yerine butik pansiyonlar tercih edilebilir’
“Mevsim geçişinin olduğu bir dönemdeyiz ve tatil beldelerinde pencereleri açarak odaları havalandırmak çok kolay. Tabii eğer imkan varsa ‘her şey dahil’ konseptli devasa tesislerden çok, pansiyon, küçük/butik otel tarzı tatil imkanlarını tercih edilmesi çok daha iyi fikir. Çünkü oralarda koşulları kontrol etmek çok daha kolay.
“Eğer kurallara uyulursa insanlar gönül rahatlığıyla tatile gidilebilir. Biz kontrol önlemlerini gevşetmediğimiz sürece yavaş yavaş sosyal hayata karışacağımızı, vaka sayısında istikrarlı bir düşüş olacağını ve hayatın normal akışına döneceğini düşünüyorum…”
Yeşim YASİN, Dr. Öğretim Üyesi Acıbadem Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesidir. Halk Sağlığı doktora derecesini 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden (İstanbul Tıp Fakültesi) almıştır. Tüberküloz ve silikozis gibi sosyal ve mesleki hastalıklar ile sağlık hizmetleri açısından kırılgan gruplar temel akademik ve aktivizm alanlarıdır. Ayrıca sağlığın sosyal belirleyicileri, cinsiyet/toplumsal cinsiyet temelli tıp, HIV, göçmen/mülteci sağlığı, küresel sağlık politikaları gibi konularda çalışmaları vardır. İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV), Türk Toraks Derneği, İstanbul Verem Savaşı Derneği, Türk Tabipleri Birliği-Halk Sağlığı Kolu ve Sınır Tanımayanlar Doktorlar (MSF) üyesidir. Alis ve Suri adında iki kedisi vardır. |
(EMK)