Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Kent Savunması ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Marmara Denizi merkezli 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası yaptığı açıklamada deprem toplanma alanlarının sayısının 77’ye düştüğünü açıkladı. 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrası bu rakam 407'ydi.
Platform İstanbul'da başta deprem olmak üzere afetlere karşı toplanma alanlarının belirlenmeli gerektiğini ve daha geç olmadan mahalle mahalle örgütlenme başlatılması gerektiğini ifade etti.
#NereyeSığınacağız
— İst. Kent Savunması (@KentSavunmasi_) September 26, 2019
17 Ağustos 1999 #Deprem'i sonrası İstanbul'da belirlenen 407 afet toplanma alanı 70lere düştü.
Toplanma alanları yapılaşmaya açıldı, bir çoğu AVM oldu! pic.twitter.com/pkOjNvACbk
İMO Başkanı Suna: Deprem toplanma alanlarının dörtte üçü imara açıldı
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna da 1999 Gölcük Depremi’nin yıldönümünde bianet’ten Hikmet Adal’a yaptığı açıklamada 2002’de 496 deprem toplanma alanı olduğunu geçen süreçte bu alanların dörtte üçünün imara açıldığını söylemişti.
TIKLAYIN - "Deprem Toplanma Alanlarının Dörtte Üçü İmara Açıldı"
Suna konuşmasında şu noktalara değinmişti:
"Türkiye’nin büyük bir bölümü deprem tehlikesi altında. Kaosu engellemek için deprem anı ve hemen sonrası için büyük büyük bir planlama gereklidir.
"Türkiye'ye baktığınızda maalesef elle tutulur somut bir çalışma olmadığını görüyoruz. İstanbul’da artık deprem olacak mı olamayacak mı tartışması artık bitti. İstanbul’da bir deprem olacak, bunun da tek bilinmeyeni ne zaman olacağı. 2002'de İstanbul Valisi'nin başkanlığında kurulan İl Afet Koordinasyon Kurulu İstanbul'da 496 tane toplanma alanı yeri tespit etmiş ve 562 adet de acil kaçış yolu belirlemişti.
"77 tane kaldı"
"Peki o günden bugüne baktığımızda 496 alan ne oldu? Dörtte üçü imara açıldı. Hepsine rezidanslar, AVM'ler yapıldı. Ranta açıldı. Elimizde kala kala 77 tanesi kaldı.
" 1 Mart 2018'de dönemin İstanbul Valisi Vasip Şahin İstanbul'da 2285 deprem toplanma alanı olduğunu söyledi. 'Yeteri kadar toplanma alanı var' dedi.
"İstanbul'da yaşayan herkes ilçesini mahallesini sokağını girdiği zaman nerede toplanacağını gösteren bir çizelge var ama orada gösterdikleri yerler okul bahçeleri, cami avluları, boş alanlar, parklar, bazı sitelerin bahçeleri. Yanıltma var burada.
"5 kişinin ayakta beklediği yer toplanma alanı değildir"
"Biz deprem toplanma alanı dediğimiz zaman, barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde, elektriği, suyu, altyapısı olan alanları anlıyoruz. Yani çadırların, konteynerlerin konulabileceği alanlardır. Yoksa 5 kişinin 10 kişinin ayakta durup bekleyeceği yerler deprem toplanma alanları değildir.
"Peki deprem oldu saat ayakta durdunuz, o kişi gece nerede kalacak. Ayakta mı uyuyacak. Bunlar tamamen yanıltmadır.”
E-Devlet'ten bakılabiliyor
Öte yandan yaşam alanalarındaki toplanma alanlarına E-Devlet'ten bakılabiliyor. Turkiye.gov.tr adresi üzerinden sisteme giriş yapanlar il, ilçe, mahalle ve sokak ismini girerek ev ve iş yerlerine en yakın toplanma alanlarının yerlerini öğrenebiliyor. Bunun için E-Devlet içerisindeki arama motoruna "Acil Toplanma Alanı Sorgulama" yazılması ve yönergelerin takip edilmesi yeterli. (HA)