Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnşaat sürecinde kötü çalışma koşulları ve işçi ölümleriyle gündeme gelen İstanbul Havalimanı'nda, dün araç bakım atölyesinde bir aracın çalışanlarının üzerine düşmesi sonucu Erkan Sengül adlı işçi yaşamını yitirdi, Mümin Özgül ise ağır yaralandı.
Türk Hava Yolları'nın (THY) iştiraki olan yer hizmetleri şirketi TGS'ye ait araç bakım atölyesinde meydana gelen olaya ilişkin bianet’e konuşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden (İSİG) Murat Çakır, olayın asıl nedeninin özelleştirme, taşeronlaştırma ve sendikasızlaştırma olduğunu söyledi:
“Olay 3. Havalimanı’nda yaşandı fakat biraz THY’nin durumunu özetliyor. THY’de uzun zamandır özelleştirme ve beraberinde taşeronlaştırma uygulamaları yaşanıyor. Zaten uzun zamandır zarar ettiğini açıklıyordu. Genel olarak işçilerin çok yoğun olarak çalıştırılması durumu söz konusu.
“THY özel bir fabrika gibi işletiliyor”
“Zaten büyük çoğunluğu taşeron çalıştırılıyor. Birkaç yıl öncesine kadar burada Hava-İş örgütlüydü fakat sendikayı zayıflatmak için birçok yönteme başvuruldu ve başarılı da olundu. İşte bugün de tam olarak bunların sonucu yaşanıyor.
“Eskiden yer hizmetleri çalışanları da hava yolu çalışanları da sendikalıydı fakat özel bir fabrika nasıl işletiliyorsa THY’de, özellikle yer hizmetleri birimi böyle çalıştırılıyor. Kaza adı altında yaşanan bütün bu olaylar aslında güvencesiz çalıştırılmanın sonucu.
“Vadedilen gelecek; ölümler…”
“Eş-dost-akraba ilişkileriyle iş alımları yapılıyor, insanlar ucuz iş gücü olarak görülüyor. Fakat vadettikleri gelecek işte karşılaştığımız olaylar, ölümler. Geçtiğimiz hafta da Havaist kaza yaptı ve bir hostes hayatını kaybetti.
"Eskiden insanlar havalimanında çalışınca şanslı sayılılardı. Yüksek ücret daha rahat iş diye ama on gün içinde havalimanının farklı birimlerinde iki ayrı ölümün yaşanması durumu çok net gösteriyor.
“Bakımlar yapılmıyor mu?”
“Araç kaldırma aleti aşağı doğru iniyor. Bu aletlerin bakımı yapılmıyor mu, ya da ehli insanlar tarafından kullanılmıyor mu? Bunların hepsi soru işareti, şimdi bilgi dahi alamıyoruz.
"Sendika olduğu zaman bütün bunlara müdahale ediliyordu ve böyle ölümler de olmuyordu. Şimdi yaşanan ölümlere dair de bilgi alamıyoruz. Ancak müfettiş raporlarında geçiyor. Oradan öğrenme şansı da neredeyse yok gibi.”
"Koşullar uluslararası standartlara uygun değil"
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası(Hava-İş) eski başkanı Atilay Ayçin ise şöyle konuştu:
“Yaşanan olayı ve yeni havalimanını birkaç başlık altında değerlendirmek gerekiyor. Öncelikle 3. Havalimanının konumlandırılış biçimi; yolcu emniyeti, uçuş güvenliği ve çalışanların çalışma koşulları açısından uluslararası standartlara uygun değil.
"Yeni kazaların yaşanması kaçınılmaz"
“Atatürk Havalimanı'nda özellikle sendikal örgütlenmenin var olduğu süreçte kazalar neredeyse yok denebilecek kadar az. Fakat 3. Havalimanı gerek çalışanları gerek oradan uçuş hizmeti alan insanlar açısından önümüzdeki günlerde daha büyük iş kazalarına gebe. Çünkü bu havalimanında fiziki koşullar çalışma koşulları açısından uygun değil. Yani yeni kazaların yaşanması da kaçınılmaz.
"Kazaların yaşanması değil, yaşanmaması şaşırtır"
“Havalimanını söylenilen tarihten önce hizmete sokma çabası birçok önemli noktanın göz ardı edilmesine neden oldu. Bunlardan en önemlisi çalışanların çalışma koşulları. Üstüne bir de taşeron çalıştırılma ve sendikal güvenceden yoksun olmak eklenirse, o zaman bu tarz olayların yaşanması değil yaşanmaması bizleri şaşırtır.
TIKLAYIN- İstanbul Havalimanı'nda İş Cinayeti: Bir Kişi Yaşamını Yitirdi (RT)
Fotoğraf: Twitter