* Fotoğraf: Akkuyu Nükleer Güç Santrali (Rosatom).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 2'nci güç ünitesinin reaktör binasına, nükleer güç santrallerinin güvenlik sisteminin ana unsurlarından biri olan iç koruma kabuğunun (İKK) dördüncü katmanı kuruldu.
Kurulum haberini bugün, Akkuyu NGS'de hisselerin yüzde 51'ine sahip olan ve bu sayede tesisin kontrolünü elinde bulunduran Rusya inşaat şirketi Rosatom duyurdu.
Çalışmalar devam ediyor
Henüz yapımı tamamlanmayan santralin 27 Nisan'da açılması ve santrale ilk nükleer yakıtın yüklenmesi planlanıyor.
Akkuyu NGS'nin Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, santraldeki çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi:
"Reaktör binasının önemli bir unsuru, farklı şekillerde yapılardan oluşan iç koruma kabıdır. Dördüncü katman silindirik yapıların sonuncusudur.
"Ardından bu yaz kurulması planlanan kubbe kısmı montaj işlemlerine başlanacak. Daha sonra üçüncü ve dördüncü katmanların kaynak işlemlerini yapmayı, taşıma ve personel kilidi unsurları da dahil olmak üzere gömülü parçaları güçlendirmeyi ve monte etmeyi planlıyoruz."
Mersin NKP'den Çernobil hatırlatması
Fotoğraf: Ekoloji Birliği.
Öte yandan, Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) 15 Nisan'da yazılı bir açıklama yayımlayarak üzerinden 37. yıl geçen Çernobil Nükleer Santrali'nde yaşanan patlamayı hatırlattı.
Mersin NKP, açıklamasında özetle şöyle dedi:
"26 Nisan 2023 Çernobil Nükleer Felaketi'nin 37. yıldönümü. Çernobil Nükleer Felaketi'nin 37. yıldönümünün hemen ertesinde, 27 Nisan'da, Akkuyu'yu nükleer saha haline getirmek üzere nükleer yakıt çubuklarını getirerek seçim propaganda dönemi içinde bir 'açılış töreni' yapacaklarını duyurdular.
"Mersin Nükleer Karşıtı Platform ve tüm nükleer karşıtı kurum, kuruluş ve aktivistler Akkuyu'ya nükleer yakıt getirilmesine karşıdır. Akkuyu'ya nükleer yakıt getirilmemelidir.
"Meslek örgütleri, bilim insanları ve Türkiye halkının tepkilerine rağmen, nükleer santral projeleri ısrarla gündemde tutulmaya çalışılmakta olup, Akkuyu'da sorunlu inşaat süreci ise devam etmektedir. Sinop'ta ise 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop NGS Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan davanın daha sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapılmaktadır.
"Dünyadaki ilk 'yap, sahip ol, işlet' modeline sahip Akkuyu NGS, hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacaktır."
(TY)