Fotoğraflar: Filyos Vadisi/facebook.com/filyosvadisi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk yerel Pusula gazetesine yaptığı açıklamada Filyos'ta verilen sözlere ve planlama ilkelerine aykırı şekilde gübre ve hurda demir ergitme fabrikalarına arazi tahsis edilmesine karşı çıktı. "Devletin tüm birimlerinin altında imzası olan resmi internet sitesindeki açıklamalara göre, Filyos Vadisi Projesi kapsamında bu yatırımlar yer alamaz" dedi.
"Orta ve Yüksek teknoloji"den yola çıkıp hurdacılığa varmak
Gerçekten de Öztürk'ün ifade ettiği şekilde projenin internet sitesinde Filyos Vadisine yönelik yatırımlar kapsamında "Orta ve Yüksek Teknoloji"ye dayalı, Elektrikli Teçhizat İmalatı, Başka Yerde Sınıflandırılmamış Makine ve Ekipman İmalatı, Motorlu Kara Taşıtı, Treyler (Römork) ve Yarı Treyler (Yarı Römork) İmalatı, Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatı (30.10 ve 30.30 hariç) ve "Yüksek Teknoloji"ye dayalı, Temel Eczacılık Ürünlerinin ve Eczacılığa İlişkin Malzemelerin İmalatı, Bilgisayarların, Elektronik ve Optik Ürünlerin İmalatı,Hava Taşıtları ve Uzay Araçları ile Bunlarla İlgili Makinelerin İmalatı, Silah ve Mühimmat (Cephane) İmalatı, Tıbbi ve Dişçilik ile İlgili Araç ve Gereçlerin İmalatı'nın hedeflendiği ilan edilmiş.
Ancak, uygulamada, "gübre ve hurda demir ergitme fabrikalarına büyük çaplı tahsisler yapıldığı"nı gözlemleyen Çevre Koruma Derneği alarm veriyor.
Öztürk, "Basına da yansıdığı gibi devlet taahhütlerini yerine getirmiyor" diyor.
"Yerli, yenilikçi, yeşil" derken "gübre" demek istiyorlarmış
Başkan, Pusula Gazetesi'nde bugüne kadar verilen mücadeleyi özetliyor: "Ekoloji örgütleri olarak, ta en başından beri, bu projenin doğayı geri döndürülemez şekilde tahrip edeceğini dile getirdik. Bu doğrultuda açılan davalarda pek çok iptal kararı alınmasını da sağladık, diyor.
"İlgili bakanlıklar başta olmak üzere devletin tüm kurumları, mahkemeleri ve kamuoyunu '3Y' diye ifade ettikleri "'yerli, yenilikçi, yeşil' teknoloji" vaadiyle yatıştırmış kaygıları.
Ancak sıra uygulamaya gelince gerçekler gün yüzüne çıkıyor: "Peş peşe açıklanan yatırımlar gösteriyor ki, verilen sözlerin tam tersi yapılıyor." diyor Öztürk. Projenin 'filyosvadisi.com' adresindeki resmi internet sitesinde, NACE kotlarıyla birlikte ilan edilen sektörlere değil, gübre ve hurda demir ergitme fabrikalarına büyük çaplı tahsisler yapılıyor."
Öztürk "Bölgemizin en nitelikli tarım alanlarının geri döndürülemez şekilde tahribine yol açacak bu yatırımların, bir de çevresel etkisi bu derece yüksek, teknolojik düzeyi son derece düşük sektörlerden seçilmesi kabul edilemez" diyerek sorunun vahimliğinin altını çiziyor.
Gübre tesisleri havaya, suya ve toprağa "kirletici" saçacak
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı'nın çıkarttığı muhtemel bilanço korkunç: "Fabrikada, kimyevi gübre için gerekli amonyak ve flor bileşiklerinin yanı sıra sülfürik, nitrik, fosforik asitler de üretilecek. Kimyasalların elde edilmesi sırasında oluşan reaksiyonların yaydığı buharın yanı sıra, atık suyun içinde amonyak, azot, fosfor, sülfat, flor bileşikleri, kadmiyum, klor, demir bileşikleri gibi kirleticiler kaçınılmaz şekilde yer alacak."
Öztürk öte yandan bölgenin en önemli su kaynağı olan Filyos Irmağı"ndan yılda 18 milyon metreküp suyun kimyasalların üretiminde kullanılarak kirlenmiş halde doğaya döndürüleceğini bütün ayrıntılarıyla ifade ediyor.
Aynı tehlikeler bölgede arazi tahsisleri yapılan "elektrik ark ocaklı demir çelik tesisleri" için de geçerli. Öztürk, Endüstri Bölgesi'nde bir büyük parselin bu alana tahsis edilmesinin "Filyos Vadisi'nin, ekolojik değerinin tümden yok sayıldığını" gösterdiğini söylüyor.
"Burada milyon ton mertebesinde hurda demir ergitilecektir. Ergitilecek hurdanın menşei, içeriği, belli değildir. Bu tip tesisler ciddi boyutta tozla birlikte içeriğinde çok sayıda zararlı salımı yapıyor. Ergime sırasında arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, cıva gibi ağır metaller havaya karışıyor. " diyerek ayrıca uyarıyor: "Yanarak gaz fazına geçen cıvanın filtre ile bertarafı mümkün değildir."
Öztürk Filyos Vadisi'ni bekleyen akıbetin "Dilovası'na çevrilmek" olduğunu ifade ediyor.
Bu tahsislerde ısrar devletin kendi sözünü çiğnemesidir
Öztürk, "Altında Cumhurbaşkanlığından ilgili bakanlıklara, Zonguldak Valiliğinden Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'na devletin tüm birimlerinin imza attığı resmi internet sitesindeki açıklamalara göre, Filyos Vadisi Projesi kapsamında bu yatırımların yer alamayacağını" açıklıyor.
"Teknolojik düzeyleri planlananlarla uyuşmadığı gibi, çevresel etkileri de son derece yüksektir. Israr edilmesi verilen devlet sözünün çiğnenmesi, devlet itibarının zedelenmesi anlamına gelir, buna kimsenin hakkı yoktur" diyerek eleştirilerini özetliyor.
Çağrı halka: "En değerli topraklarımızı verip şirketlerden iş dilenmeyelim"
Öztürk açıklamasını, "Tüm Zonguldak halkına çağrı"yla sonlandırıyor.
"Bölgedeki yoğun işsizlikten istifade ederek, bizlere dayatılan doğa düşmanı yatırımlara karşı lütfen duyarlı olun. Çatalağzı-Muslu örneğinde gördük ki, bu tip yatırımlar istihdam yaratmadığı gibi, kentsel yaşam kalitesine yaptığı olumsuz etki nedeniyle önemli nüfus kayıplarına da neden oluyor."
"Yöre halkını en değerli topraklarını haraç mezat verdiği şirketler karşısında iş dilenen zavallılara dönüştürecek bu girişimlere lütfen destek vermeyin." (AEK)