Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bolu'da yapılması planlanan taş ocağına karşı direnen Ayman Yaylası köylülerinin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aleyhine açtığı taş ocağı açılacak alanla ilgili üretim izninin durdurulması talepli davadan yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Ayman Yaylası Köylüleri yaptıkları yazılı açıklamada yürütmeyi durdurma kararının Bolu dağları ve ormanları için önemli bir kazanım olduğunu belirterek, "Bir kamu kurumu olan Devlet Su İşleri (DSİ), kamunun, toplumun, doğanın, ormanların, bu ormanları evi bilen yaban hayvanlarının çıkarını her şeyin önünde tutmalıdır" dedi.
DSİ'nin açıklamasına tepki
Yasal süreç tamamlanmadan 16 Eylül sabahı 150-200 civarı ağacın kesilmesinin kamuoyunda tepkiyle karşılanması üzerine DSİ tarafından yapılan basın açıklamasına tepki gösteren köylüler, "Açıklamanın neresinden tutarsanız doğru olmayan bilgilerle dolu" dedi:
"Öncelikle yaylaya sadece 500 metre mesafede yapılacak taş ocağının yayla yaşamını etkilemeyeceğini, bu alanda ağıllar bulunmadığını söyleyerek gerçek dışı beyanı asıl kendisi vermiş oluyor. Bu alan Köylünün 500 yıldır hayvancılık yaptığı, hayvanlarını otlattığı ve taş ocağı açılacak yerin hemen arkasında ağılların bulunduğu bir alandır. İsteyen herkes gelip ağılları da hayvanların orada nasıl otladığını da kendi gözüyle görebilir."
TIKLAYIN - Ayman Yaylası'nda köylüler taş ocağına karşı
TIKLAYIN - Jandarma komutanı: Direnirseniz evlerinizi yıktırırım
TIKLAYIN - Ayman Yaylasında 1500 ağaç kesilecek, köylüler eylemde
900 metre yakında taş ocağı var
DSİ'nin, açıklamasında taş ocağının tarım arazilerini sulama projesinde kullanılacağını bildirdiğini aktaran köylüler, DSİ'ye yakındaki mevcut taş ocağını hatırlattı:
"Biz, güzel Bolu'muzun tarımsal faaliyetlerine katkı sunacak bir sulama projesine karşı değiliz. Biz yaylamızın karşısında, 500 metre mesafede taş ocağı açılmasına, taş ocağı için 1500 ağacın kesilecek olmasına karşıyız. Üstelik taş ocağı açılacak yere 900 metre uzaklıkta, yakın zamana kadar kullanılmakta olan bir taş ocağı var zaten. İlla ki ihtiyaç varsa, neden mevcut taş ocağı kullanılmıyor? Neden yeni bir ağaç-orman katliamı yapılarak yeni bir taş ocağı açılmak isteniyor?"
"DSİ memleketçilik yapıyor"
Açıklamada 500 yıldır burayı yaylak edinmiş Ayman Yaylası sakinlerinin Nallıhan ilçesinden geldiklerini söyleyen DSİ'nin, memleketçilik yaparak aba altından sopa gösterdiği ve bu şekilde halk arasında kin ve düşmanlık yaratmaya çalıştığını savunan Ayman Yaylası Köylüleri şöyle dedi:
- Bu mücadele bir çevre ve doğa koruma mücadelesidir. Memleketçilik yapılarak, orman katliamı gözden kaçırılmak istenmekte, olay başka bir noktaya taşınmaya çalışılmaktadır. Ancak Bolu halkı bu oyuna gelmeyecektir."
- DSİ, taş ocağı alanı için MİGEM, ÇED ve Orman İzni gibi yasal izinlerin tamamının alındığını bildirmektedir. Ancak bir kez daha söyleyelim ki, bu izinlerin hukuksuzluğuna ve iptaline dair yargı süreci devam etmektedir. Yargı süreci tamamlanmadan asırlık çam ağaçları kesilmektedir. DSİ yargı sürecinin tamamlanmasına saygı duymalıdır. Yargı sürecinin sonuna kadar çalışmalar durdurulmalıdır.
Ne olmuştu?
Bolu ilinde bulunan Ayman Yaylası'nda yapılmak istenen taş ocağına için dün (24 Ağustos 2021) erken saatlerde iş makineleri yaylaya girdi. Köylüler ise iş makinelerinin önüne geçerek çalışmayı durdurdu.
Seben ilçesinde yapılması planlanan HES barajının inşaatında kullanılacak olan taşları çıkarmak için, iş makineleri ile sabah saatlerinde Ayman Yaylası'na çıkan ekiplere köylüler itiraz etti. Köylüler hayvanlarını otlattıkları Karaköse mevkiinde bulunan merada taş ocağı yapılmasını istemiyor.
70 dönümlük alanda taş ocağı yapılacağının kendilerine söylendiğini kaydeden köylüler, "Buna müsaade etmeyiz. Burası bizim hayvanlarımızı otlattığımız yer. Burada dinamit patlatacaklar, her yer toz bulutu olacak, belki de canlarımız kırılacak. Taş ocağı yapıyorlar, üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyor" diyerek taş ocağına karşı çıkıyor.
bianete bilgi veren köylüler, "Daha önce de yaylanın ilerisinde bir dağı taş ocağı olarak oydular. O zaman dinamit patlattıklarında, evlerimiz, hayvanlarımız zarar gördü, görüyor. Gidip orayı kullansınlar" diye konuştu.
Yetkililerin kendilerine üç yıl içinde söz konusu alanı ağaçlandıracaklarını söylediğini belirten köylüler, "Bu üç yıl içinde hayvanlarının ne olacağını bilemediklerini" kaydetti.
"Ormanlarımızdan, yaylamızdan ellerinizi çekin. Köy halkı olarak yetkililerden bir açıklama bekliyoruz. Buna müsaade etmeyeceğiz" diyen köylüler, yetkililerin yaylaya içme suyu getirmek şartıyla kendilerine engel olmamalarını istediğini belirtti.
Köy muhtarı ve Köy Cemiyeti Heyeti'nin taş ocağının yapımının durması için Valiliğe dilekçe sundukları öğrenildi. Köy halkı ayrıca Orman Bakanlığı ve Enerji Bakanlığına da dilekçe ile başvuracaklarını ifade etti.
Yaylaya giden Jandarma Alay Komutan Yardımcısı'nın köylülerle görüştüğü öğrenildi.
Komutan Yardımcısı'nın köylülere "Eğer engel olursanız 2017'den sonra yapılan evleri yıktırırım. Siz yaylacı değil, piknikçisiniz" dediği ve bunun üzerine köylülerin büyük bir kısmının kazı alanından ayrıldığı bildirildi. Az sayıdaki köylü direnişlerine devam edeceğini söylüyor.
25 Ağustos günü ise kazı ekibi, jandarma gözetiminde merada ve ormanlık alanda çalışmalarına başladı.
Yasal süreç tamamlanmadan, 16 Eylül sabah saatlerinde yaylada bulunan ormanlık alana giden iş makineleri, 150-200 civarı çam ağacını kesti. Ağaçların kesildiğini öğrenen köylüler ormanlık alana giderek iş makinelerinin önünde durdular. (KÖ)