* Fotoğraflar: Kuzey Ormanları Savunması
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, Kuzey Ormanları Savunması’nın faaliyetlerine katkı vermek ve Avrupa orman kuşağı kollarından biri olan Kuzey Ormanları’nı koruma çalışmalarının parçası olmak amacıyla Nisan 2020’de başladığı çalışmaları kapsamında üçüncü raporunu yayımladı.
3 aylık periyotlarla kamuoyuyla paylaşılan raporların ikincisi Ocak-Şubat-Mart aylarını içerdi. Bu süreçte Kuzey Ormanları bölgesinde gerçekleştirilen 331 adet izlemede 230 ayrı tehdit, tahrip ve savunma kaydedildi. Bunlardan 74’ü 1. bölgede, 101’i 2. bölgede, 72’si 3. Bölgede, 13’ü ise 4. bölgede yaşandı.
- NOT: Kuzey Ormanları illeri, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Yalova, Kuzey Balıkesir, Kuzey Bursa’dır. Bu iller ise; 1. Bölge: Edirne - Tekirdağ - Kırklareli - Kuzey Çanakkale; 2. Bölge: İstanbul; 3. Bölge: Sakarya - Kocaeli – Düzce; 4. Bölge: Yalova - Kuzey Balıkesir – Kuzey Bursa şeklinde alt bölgelere ayrılıyor.
İzlemelerin; 81 tanesine ocak, 119 tanesine şubat, 131 tanesine mart ayında rastlandı. 2021 yılı ilk üç ayında yapılan izleme çalışması kapsamında en çok habere rastlanan madencilik faaliyeti 40 izleme ile birinci sırada, 28 izleme ile kuraklık ikinci sırada, 22 izleme ile avcılık üçüncü sırada yer aldı.
Öte yandan, Kuzey Ormanlarına dair yapılan haberlerin yüzde 45 oranı ile en çok ulusal medyada, yüzde 27 oranında yerel medyada ve yüzde 26 oranında ise haber ajanslarında yer buldu.
Kış ortasında kuraklık
İzleme dönemi kış ayları olmasına rağmen en çok yapılan izleme konularından biri kuraklık oldu.
Rapora göre, bu dönemde Kuzey Ormanları göl ve barajlarının hemen hepsi ciddi seviyelerde su kaybına uğradı, bir kısmı kurumaya yüz tuttu. Uzmanlar bu durumun su havzaları üzerindeki inşaat baskısı, bölgedeki sanayi ve nüfus yığılması ile iklim krizinden kaynaklandığını söyledi.
İstanbul ve mega projeler
Raporda İstanbul; mega projeler ve taş ocaklarıyla yoğun tehdit ve tahrip altında olması sebebiyle en çok izleme yapılan bölge olarak yer aldı.
Kuzey Ormanları’nın İstanbul sınırları içinde kalan alanlarını önemli ölçüde tahrip etmiş olan 3. Köprü, KMO ve 3. Havalimanı projeleri, yine Kuzey Ormanları’nın özellikle parçalanmış mevkileri üzerindeki inşaat/yapılaşma baskısının da giderek arttığı kaydedildi.
Rapora göre, özellikle Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz, Şile ve Çekmeköy gibi kuzey ilçelerinde birçok yeni inşaat projesiyle orman işgalleri izlendi. Ayrıca bu projelere inşaat malzemesi sağlamak için orman içine açılan taş ocakları da büyütülmeye devam edildi.
Taş ocakları İstanbul Kuzey Ormanları’nın Sultangazi, Maslak, Şile ve Ömerli mevkilerinde yoğunlaştı.
Kanal İstanbul’a devam
Üç aylık izleme faaliyeti boyunca sadece İstanbul’a değil tüm Kuzey Ormanları coğrafyasıyla, Karadeniz ve Marmara Denizi ekosistemlerine zarar verecek olan Kanal İstanbul projesinin hazırlıklarına devam edildiği de görüldü.
Raporda, özellikle İstanbul’un Avrupa yakasındaki son su, tarım ve orman alanlarının bulunduğu arazilerin hızla el değiştirdiği aktarıldı.
Trakya’da maden ve RES’ler
İstanbul’dan sonra en yüksek oranda tehdit ve tahrip altında bulunan bölge ise Trakya oldu.
Trakya; Istrancalarda hızla yayılan maden ve rüzgar enerji santrali (RES) projelerinin yanı sıra tüm bölgeyi etkisi altına alan sanayi kirliliğinin de tahribi altına girdi.
Saros Körfezi ve çevresindeki ormanlık alanlarda, FSRU Doğalgaz limanı ve boru hattı projesi için tahrip başladı. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ikinci nükleer güç santrali için Trakya'nın daha öne çıktığını açıkladı.
Avcılık
Rapora göre, mart ayında sona eren av sezonu boyunca Kuzey Ormanları’nın tüm bölgeleri yoğun bir avcı baskısı altında kaldı.
Tahrip projelerinin görece uzak kaldığı orman içlerinde yaşamaya çalışan az sayıda yaban hayvanını da avcılar öldürdü. Pek çok yaban hayvanı av hedefi oldu.
Ayrıca Kuzey Ormanları’nın iç içe olduğu Karadeniz ve Marmara Denizi ile Boğaziçi’nde yoğunlaşan endüstriyel balıkçılık faaliyetleri birçok balık türünün popülasyonunda tükenişe yol açtı, onlarca yunus ve deniz kaplumbağası yine bu ağlarda boğularak hayatını kaybetti.
Yangınlar
3 aylık periyotta resmi kaynaklar tarafından açıklanan bilgilere göre yangın çıkan 10 noktada, 15 hektarlık bir orman alanı tahrip etti.
Bu yangınların 2 tanesi ocak ayında Düzce ve Sakarya’da, 8 tanesi şubat ayında İznik, Düzce, Sakarya, Yedigöller ve Beykoz’da gerçekleşti.
Savunma
Rapora göre, tehdit ve tahrip projelerine karşı Kuzey Ormanları yerleşmelerinde yaşayanlar örgütlü bir şekilde bir araya gelerek savunma gerçekleştirdi.
Raporda, “Ekolojik tahribatın yarattığı sonuçların etkilerinin her geçen gün arttığı ve bu duruma karşı da Kuzey Ormanları sakinlerinin mücadele etmek için örgütlendikleri görülmektedir” denildi.
(TP)