* Fotoğraflar: A Platformu (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu)
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Antalya Tarım Toprakları Koruma Kurulu, Korkuteli ilçesindeki Dereköy Yaylasında 19 bin dönüme denk gelen 19 bin 700 hektarlık arazide açılmak istenen kömür madeni işletmesine onay vermedi.
11 kurum temsilcisinin katılımıyla Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan toplantı sonucunda 8 kurum temsilcisi işletmenin açılmasına karşı oy kullandı.
Toplantının sonuna kadar salonda bekleyen ve kömür madeninin açılmaması için aylardır mücadele veren köylüler, doğa savunucuları ve muhtarlar, “Mücadele tamamen kazanılıncaya kadar çabalamaya devam edeceğiz” dediler.
Ne olmuştu?
Bölgede Dereköy Yaylasını da içine alan arazide Turkuaz Linyit Kömür İşletmeleri Anonim Şirketine, 19 bin 700 hektarlık alan için işletme ruhsatı verilmişti. Alanın 600 hektarı Dereköy Köylülerinin tapulu arazisi içinde yer alıyordu.
Ocak 2020’de, köylüler ve doğa savunucuları, başta Korkuteli Kaymakamlığı olmak üzere Antalya Valiliği, Çevre ve Orman, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman İl müdürlükleri ile Devlet Su İşleri’ne (DSİ) dilekçeler vererek karara karşı çıkmış, anca bir yanıt alamamışlardı.
Tarım ve hayvancılık geçim kaynağıDereköy'de en önemli geçim kaynağı tarım. Köydeki üretim miktarları ise kayısı 7 bin ton, vişne 1000 ton, şeftali 5 bin ton, erik ise 4 bin ton olarak gerçekleşiyor. Kömür madeni açılmak istenen yerin 300 dönümünde sulu tarım yapılırken, geri kalan tarım alanlarında buğday ve nohut yetiştiriliyor. Yayla Mevkii’nde ayrıca meyve bahçeleri var. Rakımı 1500 olan Dereköy Yaylasının kuzeyindeki Sülekler Yaylası’nda 4 bin, doğusundaki Varsak Yaylasında 2472, batısındaki Yağca Yaylasında ise 1500 dönüm tarım arazisi bulunuyor. Yöre halkının içme suyu kaynağı Dereköy Dağı, Kartal Su kaynağı mevkii, kömür madeni açılmak istenen yere sadece 2 km. uzaklıkta. Bütün Korkuteli’nin ana su kaynağı olan Korkuteli Çayı‘nı ve bölgede kurulu Korkuteli Barajı’nı besleyen Menevşelik su kaynakları da açılmak istenen madenin tehdidi altında. Öte yandan Dereköy Yayla Mevkii’ne sınır olan meralarda Dereköy, Küçükköy ve Sülekler’den çok sayıda çoban ailenin küçükbaş hayvancılık yaptığı, Dereköy Yaylasının güney batısında Dereköylülerin merası, Kuzeyinde Süleklerlilerin, batısında da Küçükköylülerin meraları bulunuyor. Küçükbaş hayvanlar yılın 9,5 ayı hiç yem verilmeden yaylanın otlarıyla yaşayabilirken, yayladaki bir dönümden yaklaşık 1250 kilogram saman elde ediliyor ve köyde yapılan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığının kaba yem ihtiyacı da bu üretimlerden karşılanıyor. Dereköy, çok sıcak bir bölge olan Akdeniz’de halkın yazın yaşadığı bir yayla bölgesi. Yaylada kömür tozlarından olumsuz etkilenecek büyük ardıç ormanları da bulunuyor. |
(TP)