Fotoğraf: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü’nde Millet Bahçesi projesi kapmasında inşaat çalışmaları başlatıldı. Salda Gölü sahilinde iş makinalarının yer aldığı görüntülerin sosyal medyada gündem olmasının ardından inşaat çalışmaları durduruldu.
Doğan: Ayakkabıyla girilmesi yasak olan sahile iş makinaları sokuldu
Konuyla ilgili bianet’e bilgi veren Ekoloji Birliği’nden Süheyla Doğan, Salda Gölü için yaz aylarında yapılan Millet Bahçesi ihalesini hatırlatarak “Koronavirüs sürecinde Burdur Valiliği göl gelinmesini yasakladı. Bunu fırsat bilen müteahhit nasıl olsa halk gelemez diye işe başlamış. İş makinalarını ayakkabıyla girilmesi yasak olan sahile sokmuş” dedi.
Sahilde korunması gereken kumların alınıp, projede halk plajı olarak gösterilen yere götürüldüğünü söyleyen Doğan “10 bin metre karelik bir alanı tahrip edilmiş” dedi.
Göker: Bakan Kurum çivi çakılmayacak demişti
CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker ise “Millet Bahçesi projesinin ön düzenlemesi için Salda Gölü’nü oluşturan beyaz renkteki kum iş makinalarıyla taşınmaya kalktı, tahrip edildi. Valiliğin koronavirüs nedeniyle aldığı ziyaretçi giriş yasağını fırsat bilen yüklenici firma akıllarınca oradaki kumları başka bir yere nakletmek istemiş. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un buraya çivi dahi çakılmayacak diye beyanı vardı. Ama gördüğümüz gibi buna uyulmadı” dedi.
Yetkililerle görüştüklerini aktaran Göker, çalışmanın şu an için sonlandırıldığı bilgisini verdi. “Ama tabii ki olan olmuş oldu” diyen Göker, yapılanın bir cezai sorumluluğunun olması gerektiğini belirterek “Sadece firmanın değil, denetleyicilerinde bir sorumluluğunun olması gerekiyor. Suçluların tespiti ve gerekli adli işlemlerin yapılması için Yeşilova Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Yöre sakinlerinden de suç duyurusu
İş makinalarının gölü çevreleyen alana zarar vermesinin ardından Yeşilova sakinleri Aysel Alp, Meral Türkoğlu, Osman Altınışık, Özdemir Korkmaz ve Gazi Osman Şakar sorumlular hakkında Yeşilova Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre şikâyet dilekçesinde, "Yapılan bilimsel çalışmalarda, kumluk alanın biyomineralizasyon sonucu oluşan canlı yapılar olduğu tespit edilmiştir. Bilim insanları, taşınan bu kumların, taşıdıkları yerde kararacağını ifade etmekte, kumların alındığı yerlerin adeta bir canlının vücudunda açılan yaralar gibi olduğunu, artık orayı restore etmenin imkânsız olduğun ifade etmektedir" denildi.
Kum çekilmek suretiyle alanın tahrip edilmesinin açıkça Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununu ihlal ettiği belirtilen şikâyet dilekçesinde kanundakii iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırma hükmü hatırlatıldı.
TOKİ: Salda Gölü'ne makineli araç sokan yüklenici firma
Konunun Türkiye’de gündem olmasının ardından bir açıklama yayınlayan TOKİ, talimatlara rağmen yüklenici firmanın bu konuda yeterli hassasiyet göstermediğini söyledi.
Yüklenici firmaya cezai işlem uygulandığını duyurulan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
"Paylaşımlarda yer alan görüntüler yüklenici firmanın şantiye alanı ve otopark bölümünde arazi düzenleme görüntüleri olup, koruma amaçlı oluşturulan yaklaşım mesafesinin dışında küçük bir alandır. Bu görüntüler kamuoyu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak bizleri de oldukça rahatsız etmiştir.
Yüklenici firmaya makineli araçların inşaat alanına kesinlikle sokulmaması talimatı verilmesine rağmen bu konuda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir. Yüklenici firma hakkında kusurlu davranışları nedeniyle gerekli maddi ve sözleşmesindeki diğer ceza hükümleri işletilmiştir. Ayrıca, müşavir firma ve sorumlu personeller ile ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu olan personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır."
Kurum: Kamera sistemi kuracağız
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise 7 gün 24 saat esasına göre çalışan kamera sistemi kuracaklarını duyurdu. Paylaşılan görüntülerin Salda Golü'nü koruma eksenli projelerini yansıtmadığını ifade eden Bakan Kurum şöyle konuştu:
"Bizim projemiz, bembeyaz kumsallarıyla, turkuaz rengiyle, Salda'yı gelecek nesillere en güzel şekilde koruyarak aktarma projesidir. İlk etapta Salda'da plansız, çarpık yapılaşmaya, gölün bilinçsizce kullanımına son verdik. Gölün hemen kıyısına otomobil girişini yasakladık, gölü kamp ve karavan görüntülerinden kurtardık, biriken çöp yığınlarını ortadan kaldırdık. Bilim adamlarımızla birlikte çalışarak projemizde gölden 800 metre mesafede sökülür takılır, doğayla uyumlu ahşap malzeme kullanıyoruz. Bu yapıların dışında herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. Bir gram çimento, bir gram asfalt dökülmeyecek, tek bir çivi dahi çakılmayacak.Doğa koruma hassasiyetimizi en üst düzeyde tutmak adına, Salda Gölü Proje Alanı'na 7 gün 24 saat esasına göre çalışan kamera sistemi kuracağız. Böylelikle dileyen vatandaşlarımız, istedikleri her an projemizi internet ortamında izleyebilecekler."
Ne olmuştu?
Mart 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Aynı zamanda birinci dereceden SİT alanı. Millet Bahçesi yapımı için Temmuz 2019'da ihale yapılması kararlarştırıldı. Ertelenen ihale sonbaharda yapıldı ve 21 milyon 770 bin TL'lik teklif veren Güngör Tarım İnşaat San. ve Tic. A.Ş'ye verildi. (HA)