Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ertuğrul Çekin, Ankara Hakimevi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, "Kadın ve çocuklarımızın beyanları elbette ki delil niteliğindedir" dedi.
Kamuoyunda "4. Yargı Paketi" olarak bilinen, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin birinci bölümü TBMM Genel Kurulunda dün kabul edildi.
Pakette, çocuğun cinsel istismarı suçunda tutuklama için de "somut delil" şartı öngörülüyor.
TIKLAYIN - 4. Yargı Paketi'nin birinci bölümü TBMM'de kabul edildi
TIKLAYIN - "Çocuğun beyanı, çizdiği resimler de somut delildir"
TIKLAYIN - İstismardan tutuklu tarikat lideri 4. Yargı Paketini örnek gösterdi, tahliyesini istedi
"Cezasızlığın önü açılıyor"
Çocuk ve kadın hakları alanında çalışan bazı dernekler ve kişiler "İstismarın önü açılıyor, cezasızlık yaygınlaşıyor" diyerek karara tepki gösteriyor.
Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi yaptığı açıklamada, "Özellikle cinsel istismar suçlarında tutuklama için "somut delil aranması" istismarı meşrulaştırmaktır. Uygulamada, çocuk ve kadının beyanının somut delil olarak kabul edilmemesi faillerin ödüllendirilmesi anlamı taşımaktadır. Bu düzenlemeyle çocuğun üstün yararı ve kadının beyanı yok sayılmaktadır" dedi.
Kadın Meclisleri ise sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:
"Cinsel istismar ve kasten öldürme gibi suçlarda tutuklanma için somut delil şartı aranması TBMM'de kabul edildi. Failler delillere rağmen tutuklanmazken, kadınları ve çocukları koruyan yasalar uygulanmazken kabul edilen madde failleri koruyor. Mücadelemizle adaleti sağlayacağız!"
Eğitim Sen ise açıklamasında şöyle dedi:
"4. Yargı paketinde yapılan yeni düzenleme, delillerin karartılmasına yol açacak, kadın ve çocukların şiddet tehdidi altında yaşamasına, mağdurun şikayetçi olmasının ve etkin soruşturma yürütülmesinin zorlaşmasına sebep olacaktır. Zira, katolog suçlar kapsamına alınan çocuğa istismarda ve cinsel suçlarda somut delilin elde edilmesi her zaman mümkün olmazken, bu suçlar çoğunlukla mağdurun yalnız olduğu ve herhangi bir kayıt cihazının olmadığı ortamlarda işlenmektedir."
"Çocukların beyanları delildir"
AA'da yer alan haberde Bakan Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada ise çocukların beyanlarının da somut delil niteliğinde olduğunu söyledi:
"Soruşturma ve yargılama kapsamında adli görüşme odalarında alınan suç mağduru kadınların ifadeleri somut delildir. Ayrıca çocuk izlem merkezlerinde suç mağduru çocukların beyanları da somut delil niteliğindedir. Bu ifadeler uzmanlar eşliğinde alınmaktadır. Kadın ve çocuklarımızın beyanları elbette ki delil niteliğindedir."
Uzmanlar ne diyor?
TIKLAYIN - "Çocuğun beyanı, çizdiği resimler de somut delildir"
Çocuk hakları alanında çalışan bazı avukatlar, sadece fiziksel bulguların değil, çocuğun beyanının, çizmiş olduğu resimlerin de somut delil olduğunun altını çiziyor. Bu nedenle de 4. Yargı Paketi'nin mevcuttan farklı bir şey yapmadığını söylüyorlar.
Kimi görüşler ise oluşturulan algının, potansiyel suçluların suçu işleme noktasında daha rahat davranmasını sağlayabileceği görüşünde.
TIKLAYIN - İstismardan tutuklu tarikat lideri 4. Yargı Paketini örnek gösterdi, tahliyesini istedi
Çocuk istismarında somut delil çocuğun ifadesi ve çocuk psikiyatristinin verdiği rapordur. Çocuk istismarının ne olduğunu ve neleri kapsadığını bir herkese bir tweet serisi ile hatırlatalım daha hatırlatalım:
— Bengi Semerci (@bengisemerciens) July 8, 2021
Ceza hukukunda somut delil dediğimiz şey; Türkçe’de anladığımız anlamıyla elle tutulan, gözle görülen ve beş duyu organı ile algılanabilen delil demek değildir.
— Özge Üstün (@ozgeustn) July 8, 2021
Somut delil şartının katalog suçlar bakımından kabul edilmesi malumun ilanıdır. Bu kapsamda kadın ve çocuğa karşı işlenen suçlar bakımından mağdur beyanı zaten belirli kriterler doğrultusunda “somut delil”dir. Aksi yöndeki yaklaşımlar hukuken kabul edilebilir mahiyette değildir.
— Ceza Hukuku Akademisi (@chakademisi) July 9, 2021
Çocuğun cinsel istismarında somut delil aranması hükmü cezasızlığı getirir. Çocuk cinsel istismarının saptanmasında çocuğun beyanı ve ruhsal bulgular esas alınmalıdır.
— Raşit Tükel (@rasittukel) July 9, 2021
Raşit Hoca’nın ilk cümlesine katılmamakla birlikte, son cümlesini destekliyor ve tüm hakim ile savcılara asıl bunu anlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Fiziksel muayene kadar ruhsal muayene sonuçları da bir delildir. Mağdurun beyanı da bir delildir. https://t.co/cDdyfUyfW6
— AvukatHanım (@kardelenyarli) July 9, 2021
Hocam, CMK100’ün ilk fıkrasında olan ifade üçüncü fıkraya da eklendi aslında, ben bunun sürece zararının olduğunu düşünmüyorum, sadece faydası da yok.. Ama oluşturulan algı, potansiyel suçluların suçu işleme noktasında daha rahat davranmasını sağlayabilir. Çok büyük bir hata.
— Ali Eren (@alierenccelik) July 8, 2021
(AÖ)