Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 104 emekli amiralin imzasının olduğu “Montrö bildirisine” ilişkin soruşturmada 6 emekli amiral ile 1 emekli generali ifadeye çağırdı.
Anadolu Ajansı’ndaki habere göre, soruşturma kapsamında İstanbul, Muğla, Antalya ve Ankara'da 6 emekli amiral ile 1 emekli generale gelecek hafta ifade vermek üzere Ankara Emniyet Müdürlüğüne gelmeleri konusunda tebligat yapıldı.
Evlerinde arama yapılan eski askerlere ait dijital materyale de el konuldu.
Ev hapsi yok ama elektronik kelepçe takıldı
Emekli amirallerin bildirisine ilişkin daha önce 14 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, 10'u gözaltına alınan, 4'ü ifadeye çağırılan şüpheliler, adli kontrolle serbest bırakılmıştı.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre serbest bırakılan 10 emekli amiralden Atilla Kezek, Ergun Mengi ve Turgay Erdağ’a elektronik kelepçe takıldı, diğerlerine de bu konuda bildirim yapıldı.
Serbest bırakılan emekliler hakkında “il dışına çıkmama” adli kontrol tedbiri uygulanmıştı. Ertürk’ün avukatı Özgün Şimşek, elektronik kelepçenin bugüne kadar sadece ev hapsi kararlarında kullanıldığını ancak il sınırları dışına çıkılmasının yasaklandığı adli kontrol kararlarında uygulanmadığını söyledi, “Bu yolla emekli amirallerin il içinde nerelere gittiklerini saat saat takip edecekler, adeta il içindeki sosyal yaşamlarını bloke edecek, raporlayacaklardır. Bu tamamen siyasi iktidara bağlı hareket eden Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün idari-siyasi bir kararıdır” diye konuştu. Cumhuriyet’e konuşan Kezek de “65 yaşındayım. 37 sene devlete fiilen hizmet ettim. Karşılığında bilezik taktılar. Sadece üzgünüm” dedi.
Erdoğan: Bu ordunun başkomutanıyım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nde 14 Nisan’da düzenlenen Kütüphane Söyleşileri'nde konuya dair şu açıklamayı yapmıştı:
“Askerin emeklisi veya emekli olmayanı olmaz. Asker, askerdir. Şu anda cumhurbaşkanı olarak bu ordunun başkomutanıyım. 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu sizin özgürlüğünüzle alakalı bir konu değil.
“Zaten içinizde bu işi alışkanlık haline getirmiş olanlar var. Bu işi çok seviyorsanız, kalkarsınız siyasete soyunursunuz. Kalkıp da bunu, 104 tane koordine olan, aynı düşünce kalıbı içinde, böyle bir metnin ortaya konulmasını, bir başkomutan, cumhurbaşkanı olarak ülkemin birlik, beraberliği, huzuru noktasında, bunu teminle sorumlu olan bir insan olarak tabii ki kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonraki süreç zaten tamamen yargıya ait olan bir süreçtir.”
Ne olmuştu?
Emekli amirallerin imzaladığı bildiri, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın takke ve cübbe giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ardından 4 Nisan’da yayınlandı.
Bildiriyle ilgili iktidar “darbe/muhtıra” yorumu yaparken, bazı muhalefet partileri buna karşı çıktı.
TIKLAYIN - Başsavcılıktan emekli amirallere operasyon açıklaması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 Nisan’da emekli amirallerin bildirisine karşı başlattığı soruşturma kapsamında 10 şüphelinin gözaltına alındığını, 4 şüpheliye 3 gün içinde Emniyet'e müracaat etmeleri için tebligat yapıldığını açıkladı.
TIKLAYIN - Gözaltındaki emekli amiraller Ankara’ya sevk edildi
Ankara 8. Sulh Ceza Hâkimliği, 12 Nisan’da verdiği kararla emekli amiraller Ali Sadi Ünsal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Engin Baykal ve Nadir Hakan Eraydın, Alaettin Sevim, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Mustafa Özbey, Ramazan Cem Gürdeniz, Turgay Erdağ, Türker Ertürk ve Ergun Mengi'nin “ikamet ettikleri yerleşim yerlerini terk etmeme” adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasına hükmetti.
TIKLAYIN - Emekli amirallerin dijital belgeleri inceleme altında
Montrö bildirisinden bir hafta önce 126 emekli diplomatın bir araya gelerek yayınladığı açıklamada da “Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğinin kaybedilmesine yol açar. Kanal İstanbul'dan vazgeçilmelidir” deniyordu.
Bildiriye 96 parlamenter de ortak açıklamayla destek oldu. (AS)