Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ifade özgürlüğüyle ilgili parlamenterleri, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçilerine dört yılı aşkın süredir Edirne Cezaevi'nde tutulan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili bir mektup gönderdi.
Aralarında Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ve bir önceki Türkiye raportörü Kati Piri'nin de olduğu isimler Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına uyarak Demirtaş'ın serbest bırakılması için tüm imkanların kullanılması çağrısı yaptı.
TIKLAYIN - AİHM Büyük Daire: Demirtaş'ı derhal tahliye edin
Eski AP Türkiye raportörü Kati Piri ortak hazırlanan mektupu Twitter'dan paylaştı.
With colleagues representing all big parties in @Europarl_EN, calling on EU governments to use all means to ensure Turkey’s compliance w/ ruling #ECtHR to immediately release Selahattin Demirtas. pic.twitter.com/bJBRjaAuWl
— Kati Piri (@KatiPiri) February 1, 2021
Sayın Büyükelçi...
Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin Türkiye Büyükelçileri'ne ithafen gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:
Sayın Büyükelçi,
Avrupa Parlamentosundaki ana siyasi grupların önde gelen üyeleri olarak AİHM kararının hızlı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için, önümüzdeki duruşmadaki durumun tartışılması ve Avrupa Konseyi toplantısı organize etmek dahil gücünüz dahilindeki her şeyi yapmaya çağırıyoruz.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı ve tutuklandığı sırada milletvekili olan Sayın Demirtaş, AİHM'in kararına rağmen 4 Kasım 2016'dan bu yana yüksek güvenlikli Edirne F Tipi Cezaevinde asılsız suçlamalarla tutuluyor.
AİHM Büyük Daire, 22 Aralık 2020 tarihli nihai kararında, Demirtaş'ın tutukluluğunun hukuki değil siyasi olduğundan hareketle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. Maddesini ihlal ettiğine hükmetti.
Türkiye ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddedeki ifade özgürlüğü; 5/1. ve 5/3. maddelerindeki özgürlük ve güvenlik hakkı; 5/4. maddesindeki tutuklamanın gerekçeye dayanması ve makul sürede yargılanma hakkı; 3/1. maddedeki seçve ve seçilme hakkından da mahkum edildi ve Demirtaş'ın salıverilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan dahil en yüksek Türk makamları ve Türkiye İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, dairenin kararını tanımadı.
7 Ocak 2021'de bir Ankara Mahkemesi kararıyla derhal serbest bırakılmasını sağlamaktansa Demirtaş ve 107 kişi hakkında yeni iddianameleri kabul edildi.
Türkiye'nin AİHM kararını açıkça reddetmesi Avrupa Konseyi üye devletlerin yükümlülüklerin ağır ihlali ve mahkemenin güvenilirliğini tehdit anlamına geliyor.
Sizi Türkiye'nin hukuka tam uyumunu sağlamak için elinizde olan her yolu kullanmaya çağırıyoruz.
Büyük Daire'nin kararı ile Sayın Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasının yolu açıldı.
Mevcut durum sadece Sayın Demirtaş ve ailesinin yanı sıra Türk makamları açısından da trajik bir hukuk hatası olarak değil, Türkiye'nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda gerilemesinin de sembolü.
Türkiye insanları özgürce yaşamayı hak ediyor.
- Eski AP Raportörü Hollandalı Sosyalist&Demokrat Grup Başkan Yardımcısı Kati Piri,
- AP mevcut Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor,
- AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi Başkanı Yeşiller üyesi Sergey Legodinsky,
- Hristiyan Demokrat Grup Sözcüsü Michael Gahler,
- Renew Grup AP Dışilişkiler Komitesi üyesi Alman Hilde Vautmans,
- Güney Kıbrıs sol grup üyesi Niyazi Kızılyürek.
*Mektubun İngilizce orijinal mektubuna bakmak için tıklayın.
(PT)