Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yargıtay Başkanlığı’nın organize ettiği yarınki (1 Eylül) 2020-2021 yeni adli yıl açılış töreni bu yıl da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak. Törene hâkim ve savcıların katılımı zorunlu.
Adli tatil 20 Temmuz’da başlamıştı ancak öncesinde pandemi nedeniyle birçok duruşma yapılamamıştı.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenmeye başlanan adli yıl açılış törenini, geçen yıl 52 baro boykot etmişti. Geçen yılki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine üyeleri ile yüksek yargı mensupları ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katılmıştı.
TIKLAYIN - e-duruşma yargılamayı nasıl etkileyecek?
Yeni dönemde “e-duruşma” uygulaması pilot olarak başlayacak. Avukatların duruşmalara telekonferans yöntemiyle katılması sağlanacak.
Adliyede COVID-19 tedbirleri
COVID-19 tedbirleri de adliyelerde uygulamaya geçecek.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, geçen hafta konuya dair şu açıklamayı yapmıştı:
“Tüm tedbirler ve hazırlıklar, hem başsavcılarımız hem de komisyon başkanlarımız faaliyetiyle alındı. Hem pandemiyle etkin mücadele devam edecek hem de adalet hizmetleri ve kamu hizmetleri aksamayacak. Bu konuda her türlü hazırlıklar yapıldı. Hijyen ve diğer tedbirler gözden geçirildi. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile de görüşmeler yaptık.”
TIKLAYIN - İstanbul’da “2 Nolu Baro” hazırlığı başladı
“Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında Ankara, İzmir ve İstanbul’da birden fazla baro kurulmasına izin veren kanun çerçevesinde, bu illerde yeni baro başvuruları yapılmıştı.
Eylül duruşmaları
Adli tatil sonrası Eylül ayında görülecek bazı duruşmalar şöyle:
1 Eylül: Hakkında 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenen yönetmen Kazım Öz’ün yargılandığı davanın üçüncü duruşması Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
2 Eylül: 6 Mart'tan beri tutuklu olan gazeteci Rawin Sterk ilk kez mahkeme önüne çıkacak. Dava, Çağlayan’daki İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde.
3 Eylül: Tutuklu yargılanan ve “örgüt üyeliği” suçlamasıyla iki sene önce 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ses sanatçısı Hozan Cane'nin davası Edirne 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülüyor.
3 Eylül: Grup Yorum üyesi Ali Aracı’nın “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
9 Eylül: Libya’da öldürülen MİT mensubunun kimliğini ifşa etmekle suçlanarak tutuklanan gazeteciler OdaTv’den Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç ile Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısında olacak.
15 Eylül: Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 yaşındaki Ahmet Emre Yıldır’a cinsel istismarda bulunduğu ve intiharına neden olmak suçuyla tutuklu yargılanan V.T.’nin yargılanmasına Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.
21 Eylül: Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Aziz Oruç duruşmalara Ses ve Görüntü Bilgi İletişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katılıyor. Davanın üçüncü duruşması, Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde.
25 Eylül: Urfa’da 17 Mart’ta tutuklanan Urfa Barosu avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl’ün “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Urfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde.
29 Eylül: Kocaeli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan, HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılanmasına, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile devam edilecek. (AS)