*Fotoğraflar: AA.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ateşkesin bozulduğu Karabağ'da Ermenistan'ın kontrolü altındaki bölgelere Azerbaycan askerlerinin baskın yapması sonucu onlarca askerin ele geçirildiğine dair haberler üzerine Ermeniler protesto gösterileri düzenledi.
Çatışmaların sürdüğü bölgeyle ilgili gelişmeleri Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'a sorduk.
"Sorun şu, ateşkes anlaşması oldu ama taraflar buna uymuyor. Hala ihlaller söz konusu. Azerbaycan'ın en son yaptığı bir operasyon ve karşılıklı kayıplar var" diyen Paylan ekliyor:
"Bu savaş elbette Rusya'nın yol vermesi ve Türkiye'nin desteğiyle oldu. Binlerce insan hayatını kaybetti ama bu savaşın başka bir hedefi daha vardı: Paşinyan iktidarını devirmek."
"Paşinyan'ın liderliği istenmiyor"
"Ermenistan'da bu savaş sonrası protestolar başladı" hatırlatması yapan Paylan şöyle vurgu yapıyor:
"Paşinyan'ın istifa için büyük bir baskı var üstünde. Paşinyan'ı iktidardan götürmek için bu protestoların provoke edildiğini düşünüyorum.
"Ermenistan'ın demokratik girişimlerinin durdurulması isteniyor.
"Paşinyan demokratik bir seçimle seçilmiş ve yüzde 70 oy almış bir başbakan. Bu anlamda savaş politikalarını devam ettirilmesiyle istifaya zorlanıyorsa bu, Ermenistan'ın demokrasisinin gelişmesini engellemek içindir."
"Türkiye de kaybeden tarafta"
Milletvekili, "kalıcı bir ateşkes için gerekli şartları" sorduğumuzda ise şu yanıtı veriyor:
"Kalıcı bir ateşkesin bence şartları yok, kalıcı barışı sağlamak lazım. Bunu da Rusya'nın istediğini sanmıyorum. Rusya iki tarafa da silah satıyor, ayrıca bu ateşkes ile bölgeye yerleşmiş oldu.
"Karabağ, Azerbaycan ve Ermenistan'da barış güçleri var. Rusya, Kafkasya'ya daha fazla yayılmış oldu. Çözümsüzlük üzerine bir politika izliyorlar.
"Türkiye bu savaşta taraf oldu, ama kaybeden hem Ermenistan hem Azerbaycan ve bunun yanı sıra Türkiye oldu. Bölgeye Rusya yerleşti.
"Barış, Rusya'nın hegemonyasını azaltır"
"Bundan sonra barışçı bir politika önerisiyle hareket edilirse Türkiye kalıcı barışın aktörü olabilir. Böylelikle Rusya'nın bölgedeki hegemonyası azaltılabilir.
"Aksi takdirde Rusya nasıl Suriye'ye yerleştiyse Türkiye'nin yanlış politikaları sonucu, Azerbaycan ve Ermenistan'a da, Karabağ'a da yerleşecektir. Bunu engelleyebilecek tek ülke Türkiye.
"Türkiye ancak barışın aktörü olarak bu bölgeye yardım edebilir.
"Karabağ'da Ermeni güçlerin kontrolü sona ermiş değil. Bunun Türkiye kamuoyu tarafından çok bilinmediğini düşünüyorum.
"Bu, Karabağ'daki Azerbaycan halkını da Ermeni halkını da güvenceye alacak, Azerilerin de geri dönmesini sağlayacak tek şey kalıcı barışı getirmek.
"Maalesef ülkem bu anlayıştan çok uzak bir noktada."
Ne olmuştu?
YAKLAŞIK 6 BİN ÖLÜ
Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan çatışmalar -uluslararası basın çoğu kez savaş olarak aktardı- 10 Kasım'da Rusya'nın girişimiyle "kalıcı" olarak durdu. En azından hedeflenen buydu.
İki ülke arasındaki savaşta son resmi rakamlara göre Ermenistan 2 bin 996, Azerbaycan 2 bin 783 askerini kaybetti. İki taraftan da yaklaşık toplam olarak 150 sivil öldü.
100 kişi ise hala kayıp.
(PT)