*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve üçlü bir krize sebep olan S-400 füze savunma sistemlerini geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı F-16 savaş uçakları ile test ettiği ileri sürüldü.
Rusya merkezli TASS haber ajansının Türkiyeli savunma sanayiinden kaynaklara dayandırdığı habere göre testler Kasım 2019'da gerçekleştirildi.
Fighter Jets World (Savaş Uçakları Dünyası) haber portalı da bu testlere ilişkin TRT tarafından çekilmiş bazı görüntülerle birlikte benzeri bilgilerin yer aldığı bir haber yayınladı.
Türkiye kanalları yayınlamıştı
Görüntülere ve test iddialarına ilişkin TASS haber ajansına konuşan ancak ismi açklanmayan kaynak, "Böyle testlerin kasım ayında gerçekleştirildiği doğru" şeklinde konuştu.
25 Kasım 2019 tarihinde de CNNTurk kanalı F-16 ve F-4'lerin Ankara yakınlarında S-400'Lerin test edilmesi için uçuş yaptığı haberini paylaşmıştı. Verilen bilgilerde savunma sistemi ile uçaklar arasındaki veri iletişimin kontrol edildiği belirtilmişti.
S-400 krizinin kısa özeti
Türkiye ve Rusya Eylül 2017'de S-400 için 2,5 milyar dolarlık bir kontrat imzalamış ve bu gelişme Ankara ile Washington arasında soruna yol açmıştı. NATO'nun çeşitli itiraz açıklamalarına karşın ilk S-400'ler hava yoluyla Türkiye'ye Temmuz 2019'da teslim edilmişti.
S-400'ler nedeniyle Türkiye uzun yıllardır parçası olduğu ve ödeme yaptığı F-35 savaş uçakları programının hem dışında bırakıldı hem de kendisi için üretilen tamamlanmış uçakları alamadı.
ABD'li senatörlerden Türkiye mektubu
ABD'li Cumhuriyetçi ve Demokrat dört senatör, Savunma Bakanı Mark Esper'a mektup yazarak, Rusya'dan S-400 satın alması sebebiyle, Türkiye'ye yaptırımların yasa gereği gecikmeden uygulanması çağrısı yaptı.
İki buçuk sayfalık mektupta, ''Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde ilerlediği yönle ilgili kaygı duyduklarını'' belirten senatörler, Ankara ve Moskova arasında savunma sektöründeki işbirliğini vurguladı.
Senatörler, bu endişelerin kendilerini 2018 yılı Nisan ayından itibaren çok sayıda yasa tasarısı sunmaya zorladığını hatırlattı.
Türkiye'nin F-35 programından aşamalı bir şekilde çıkarılması sürecinin, Savunma Bakanlığı yetkililerinin daha önce açıkladığı gibi, ''disiplinli ve vaktinde'' yürütülmediği; ''sürecin geciktirilmesinin ABD'nin Türkler'e konuyla ilgili olarak verdiği mesajın etkisini azalttığı'' eleştirisi yöneltildi.
(PT)