*Fotoğraf: SOHR.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Suriye Ordusu, bir süredir kuşatma altında bulunan ve yakınlarında Türkiye'nin gözlem noktalarının da olduğu Han Şeyhun'un kontrolünü ele geçirdi.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden (SOHR) Rami Abdurrahman, Suriye ordusunun yaklaşık beş yıldır isyancıların elindeki Han Şeyhun'a kara birlikleriyle girdiği, ardından isyancıların çekildiği bilgisini verdi.
Öte yandan Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu da (ÖSO) isyancıların çekildiğini doğruladı.
Önceki gece Han Şeyhun'un etrafını saran Suriye Ordusu ve muhalifler arasında dün sabaha kadar yoğun çatışmalar yaşandı.
Çatışmalar sırasında muhaliflerin Suriye Ordusu'na ait bir tankı imha ettiği de bölgeden gelen haberler arasında.
ÖSO'dan "Astana sürecine saldırı" yorumu
ÖSÖ sözcülerinden Naci Mustafa ise Yeni Şafak'a verdiği demeçte Türkiye'nin gözlem noktasının muhaliflerle bağlantısının kesildiğini söyleyerek şöyle konuştu:
"Rejim ve destekçileri Han Şeyhun'da muhalif beldelere olduğu kadar Soçi ve Astana mutabakatına saldırdılar. Türk gözlem noktaları varılan anlaşma gereği barışı sağlama adına inşaa edildi.
"Ancak Esed ve Rusya, Guta, Humus, Dera, Halep, Kuneytra hattında yaptıkları vahşet ve ihlalleri İdlib güneyi ve Hama kırsalında tekrar ederek herhangi bir anlaşma ve barış niyeti taşımadıklarını bir kez daha gösterdiler."
TIKLAYIN - Astana Garantörlerinin İdlib - Afrin Sınavı
Esad önceki gün Rusya heyetiyleydi
Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA, önceki gün Rusya Birlik Partisi'nden bir heyeti kabul ettiğini bildirdi.
Ajansın haberine göre heyetle görüşme sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "İdlib'te meydana gelen son çatışmaların Ankara'nın radikal teröre verdiği büyük desteğin hacmini bilen bilmeyen herkese deşifre ettiği" ifadelerini kullandı.
Rusya'dan Türkiye'ye uyarı gelmişti
Suriye'deki gelişmelerle ilgili geçen hafta Türkiye'ye yönelik bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova şu ifadeleri kullanmıştı:
"Suriye'deki tüm terörle mücadele faaliyetleri için Şam'ın onayı alınmalı.
"Burada egemen bir ülke söz konusu olduğu için bu, ilk ve mutlak şarttır. Bu, Rusya'nın hiçbir şekilde değişmeyen ilkesel duruşu olup, Türkiye tarafından düzenlenen harekatlar için de geçerlidir. Hiç kuşkusuz, Türk partnerlerimizle iletişim halindeyiz."
Türkiye'nin 12 gözlem noktası var
Türkiye'nin İdlib bölgesinde 12 gözlem noktası bulunuyor.
Han Şeyhun'un güneyindeki 9 numaralı gözlem noktasına giden konvoya Pazartesi günü Suriye Ordusu müdahale etmiş, ardından Türkiye gözlem noktasını boşaltmayacağını açıklamıştı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye için "Rejim ateşle oynuyor. Askerimizin güvenliği için her şeyi yaparız" ifadelerini kullanmıştı.
2018'den bu yana İdlib'de yaşananlarRusya ile Türkiye 17 Eylül 2018'de "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzaladı. Putin, imzalar sonrası yaptığı açıklamada "15 Ekim'de silahsızlanma bölgesinde 15-20 km'ye kadar temas hattı üzerinde bir bölge kurmaya karar verdik. Erdoğan'ın teklifi üzerine bölgeden ağır silahlar da çekilecek" ifadelerini kullandı. Anlaşma, Türkiye'nin militanlara, Rusya'nın ise Suriye ordusuna garantör olmasını da içeriyordu. Haziran 2019 itibariyle,eski El Nusra Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ), Dera'da tekrar kontrol sağladı. Bu 2019 başından beri kentte kontrolün HTŞ'de kalması anlamına geliyor. Suriye ordusu üç hafta İdlib'in güneyinde hava saldırılarını tekrar başlatırken geçen hafta, Türkiye-Rusya anlaşmasının uygulanması şartıyla ateşkesi kabul etmişti, Şam ardından ateşkesi bozmuştu. |
(PT)