Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bolu F Tipi Cezaevi yönetimi, Adil Okay'ın Dr. Ayhan Kavak ile birlikte hazırladığı, içinde Erol Zavar, Gültan Kışanak, Leyla Atabay, Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu 38 mahpus yazar ve şairin söyleşilerinden oluşan "Firari Yazılar" kitabını yasakladı.
Kültür Bakanlığı'nın İSBN numarası verdiği yasal kitap, kitabın yazarlarından Erol Zavar'a verilmedi.
Kitapta 'görülmüştür' mühürlü mektuplar yer alıyor
Başka hapishanelerde serbest olan, kitapçılarda satılan kitabın Bolu Cezaevi'ne alınmaması ile ilgili olarak Görülmüştür Kolektifi sözcüsü Adil Okay yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Kitap Eğitim Komisyonu'na takılmış. Bu "Eğitim komisyonu"nda yer alan insanlar kitabımız için 'Kurum güvenliğini tehlikeye sokar' diye karar almış. Tabi kitabı okumadan. Zira kitaptaki yazılar zaten hapishanelerden gelen 'görülmüştür' mühürlü mektuplardan oluşuyor. Tutsaklarla yaptığımız sanata ve hayata dair söyleşiler söz konusu. Üstelik bu kitap onlarca hapishaneye sorunsuz girmiş, diğer hapishanelerde Eğitim Komisyonlarının engeline takılmadan sahiplerine verilmiş.
"Bu yasak kararı üzerine Erol Zavar da İnfaz Hakimliğine itiraz dilekçesi vermiş. Ama infaz hâkimliği de bu yasal kitabı 'yasa dışı' saymış ve Erol'un başvurusunu reddetmiş. Muhtemelen onlar da okumamışlardır kitabı. Okusalar ufukları açılır, 'yasak mührü'nü vurmazlardı."
Erol Zavar Adil Okay'a gönderdiği 1 Ocak 2022 tarihli son mektubunda kitabını alabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğini belirtti.
"Neden tehlikeli bulundu?"
Okay şöyle devam etti:
"Adalet Bakanı'na soruyorum, başka hapishanelerde serbest olan kitabımız Bolu F Tipinde neden yasak. Neden tehlikeli ve baştan çıkarıcı bulunmuş. Eğer Bolu hapishanesinin kararı doğruysa hakkımızda işlem yapın. Kitabımızı yasaklayın. Yok eğer doğru değilse bu keyfi yasak koyucular hakkında nasıl bir cezai işlem yapacaksınız.
"Muhalif sanatçılar söz konusu olduğunda mevcut yasalar hiçe sayılarak, yasal olarak satılan kitaplar hapishanelerde yasaklanıyor.
"Yazarlar, şairler ve yazar örgütleri bu olaylarda müdahil olmalıdır. Keyfi olarak yasaklanan kitapların takibi sadece aklı özgür ama eli kolu bağlı mahpuslara bırakılmamalıdır. Onların kitaplarımızı hatta kendi kitaplarını edinmek, okumak için verdiği hukuki mücadeleye destek olmak da yazarın, şairin, gazetecilerin ve yazar örgütlerinin görevidir."
(AÖ)