Fotoğraf: TİHV videosundan
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), mültecilere/sığınmacılara yönelik her türlü ayrımcılığa ve nefret söylemine son verilmesi çağrısı yaptı.
????#DünyaMültecilerGünü'nde tüm toplumsal ve siyasal aktörlere hatırlatırız:
— TİHV-HRFT (@insanhaklari) June 20, 2023
????Her insan gibi mültecilerin/sığınmacıların da eşit ve devredilemez hakları vardır!
????Mültecilere/sığınmacılara yönelik her türlü ayrımcılığa ve nefret söylemine son verilmelidir! #insanhakları pic.twitter.com/loBTjaxTtQ
TİHV 20 Haziran Mülteciler Günü videosunda, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, zorla yerinden edilenlerin sayısının 108 milyonu geçtiğine ve zorla yerinden edilen her 5 kişiden 2’sinin çocuk olduğuna dikkati çekti:
“Tüm toplumsal ve siyasal aktörlere hatırlatıyoruz: Her insan gibi mültecilerin/sığınmacıların da eşit ve devredilemez hakları vardır! Mültecilere/sığınmacılara yönelik her türlü ayrımcılığa ve nefret söylemine son verilmelidir!”
TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin tespitlerine göre, dünyada en çok mültecinin bulunduğu ülke olan Türkiye’de Ocak 2020 - Kasım 2022 döneminde en az 21 mülteci/sığınmacı ırkçı saldırılar sonucu yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre, 2022 yılında 90 mülteci, 2023’ün ilk 5 ayında ise 37 mülteci iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
108,4 milyon kişi yerinden edilmiş durumda |
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022” raporunda, geçen yıl, 2021 sonuna göre yaklaşık 19 milyon artan zorla yerinden edilenlerin sayısının 108,4 milyona yükseldiği belirtildi. Bu rakamın 62,5 milyonu ülke içinde yerinden edilenleri, 35,3 milyonu mültecileri, 5,4 milyonu sığınmacıları, 5,2 milyonu da uluslararası korumaya ihtiyaç duyan bireyleri kapsıyor. Düşük ve orta gelirli ülkeler, dünya genelindeki mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yüzde 76'sına ev sahipliği yapıyor. En az gelişmiş ülkeler zorla yerinden edilenlerin yüzde 20'sine ev sahipliği yaparken, mülteciler ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanların yaklaşık yüzde 70'i komşu ülkelerde yaşıyor. Raporda, Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğu bilgisi yer aldı. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti. Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan çocuklar, zorla yerinden edilenlerin yüzde 40'ını oluşturuyor. |
(AS)