Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul, Okmeydanı’nda biber gazı fişeğiyle yaralanıp 269 gün hastanede yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan bugün Feriköy’deki mezarı başında anıldı.
TIKLAYIN - Bana hakaret edenlerle uzlaşmamı istediler
Gezi Parkı eylemleri sürerken 16 Haziran 2013’te, polisin attığı gaz kapsülü başına isabet etti. 14 yaşındaydı. Berkin Elvan, 269 gün Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldıktan sonra 8 yıl önce bugün, 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti.
TIKLAYIN - AYM’den Berkin Elvan’a İkinci Ret: Bir Polis Yargılanıyor Ya, Ne Aceleniz Var
TIKLAYIN - AİHM’den Berkin Elvan başvurusuna ret
TIKLAYIN - Berkin Elvan davasında deliller nasıl saklandı?
Anmaya Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ve yakınları, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu katıldı.
sendika.org’un haberine göre, Polis mezarlığın girişinde yoğun güvenlik önlemi aldı ve anmaya katılmak isteyenlerin üzerini aradı.
Sami Elvan ve Gülsün Elvan, mezar başında konuştu. Baba Sami Elvan kendilerine açılan davalara tepki gösterirken Gülsüm Elvan ise, “Ölüme karşı yaşam, savaşa karşı barış diyeceğiz. Mücadelemiz devam edecek. Hiçbir çocuğun ölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
Ne olmuştu? |
İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti. Soruşturma dosyası altı savcı değiştirdi. Savcı Faruk Bildirici'nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan'ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA'ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014'te dosyaya sunuldu. Savcı İsa Dalgıç'ın talebiyle görüntüler bu kez Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda incelendi. Netleştirilmiş görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan'ın ölümüne neden olduğu tespit edildi. Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması istendi. İddianamede, polislerin “mukavemette bulunan” eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği anlatıldı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 11 sayfalık iddianame kabul edildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan bianet’e verdiği bilgide, olay yerindeki tek bir polise dava açıldığını, davanın da “kasten öldürmek” değil “olası kastla öldürmek” suçundan açıldığını, bunun da hapis cezasını 20 yıla kadar düşürdüğünü belirtti: “Müebbet gerektiren kasten öldürme yerine olası kast ile yargılandığında, polis mahkum olsa dahi ceza 20 yıla kadar düşüyor. Oysa sadece kamera görüntüleri bile kasten öldürmeye dava açmak için yeterliydi.” Mahkeme, polis F.D.’yi “olası kastla öldürmekten” suçlu buldu, 16 yıl 8 ay hapse mahkum etti ancak tutuklamadı. F.D. halen polis memuru olarak görev yapıyor. |
(AS)