Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, 28 Aralık 2016’dan beri Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili demans hastası Aysel Tuğluk ve onun hasta mahpusların serbest bırakılması için çağrı yaptı.
Tuğluk’un cezasının infazının hastalığının iyileşmesine kadar geri bırakılmasının zaruret halini aldığını söyleyen Kadın Komisyonu, “Aksi durumda insan onuruna aykırı bu uygulama ile telafisi mümkün olmayacak sonuçlar ortaya çıkacaktır” dedi.
TIKLAYIN - Aysek Tuğluk'un hukuki ve tıbbi süreci
“Hastalığı ağırlaşıyor”
Açıklamada, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16.maddesinin 2. fıkrasına değinildi:
“Diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmî sağlık kuruluşlarının mahkûmlara ayrılan bölümlerinde devam olunur. Ancak bu durumda bile hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkûmun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır.”
Tuğluk’un yaşadığı sürecin özetlendiği açıklamada “Aysel Tuğluk; yeme içme gibi temel hayati ihtiyaçlarını karşılayamaz halde olup hapishane koşulları nedeniyle hastalığı her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır” ifadeleri yer aldı.
“Yaşam hakkı için serbest bırakın”
İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu açıklamanın sonunda şu çağrıyı yaptı:
“En temel hak olan yaşam hakkının korunması açısından ‘insan haklarını koruma ve savunma’ görevi kapsamında Aysel Tuğluk’un cezasının infazının hastalığı süresince geri bırakılması çağrısında bulunuyoruz.
“Sağlık hizmetine erişimin engellendiği, hasta mahpusların sağlık ve yaşam hakkının sistematik bir şekilde ihlal edildiği bu süreçte Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
Ne olmuştu?
Aysel Tuğluk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu dönemde, 29 Aralık 2016'da tutuklanmıştı. Tuğluk, hakkında hazırlanan iddianamede, DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlanmıştı.
16 Mart 2018’de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası vermişti. Yapılan itirazların ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onamıştı.
Son olarak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tuğluk için tutuklama kararı verilmişti.
Annesinin cenazesi
2017 yılında Tuğluk, annesi Hatun Tuğluk’u kaybetmiş, Tuğluk'un cenazesi vasiyeti üzerine defin için Ankara'da bulunan İncek Mezarlığı'na getirilmişti. Aysel Tuğluk’un cezaevinden izinli çıkarak gittiği cenazenin defnedilmesinden kısa bir süre sonra ilk etapta 5-6 kişiden oluşan bir grup cenazeyi protesto etmek üzere toplanmıştı.
Cenazeye katılanlar, grubun sayısının daha sonra giderek arttığını ve mezarlığa saldırmaya çalıştıklarını açıklamıştı.
Saldırıların devam etmesinin ardından toprak açılarak cenaze mezardan çıkarılmak zorunda kalmış, başka bir yere defnedilmişti. Cenazeye saldıran bir kişinin emniyette İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafı ortaya çıkmıştı.
Sağlık problemleri
Annesinin ölümünden sonra hafıza kaybı yaşadığı belirtilen Aysel Tuğluk'un abisi Alaattin Tuğluk, kardeşinin sağlık durumuna ilişkin şu açıklamaları yapmıştı:
"Kardeşimi iyi görmedim. Soruyu 3-4 kez soruyor. Bazı şeyleri hatırlamıyor. Mesela, aileden birisini soracak. 'Kimdi, kimdi?' diyor. Onlar yakın insanlar, tanımaması mümkün değil. Endişem, bunun ilerlemesi, geri dönülemez bir yere gelmesi, kardeşimi kaybetmemiz... Yol yakınken, tedavi istiyorum. Bir heyet daha incelesin ve ona göre karar verilsin. Şu an 1-2 ilaç veriliyor. Yeterli değil. Tedavisi biter, sonra gider yatar."
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nin “cezaevinde kalamaz” raporu verdiği, İstanbul ATK’nin ise “cezaevinde kalabilir” dediği Tuğluk, avukatı Reyhan Yalçındağ’ın başvurusu üzerine üçüncü bir rapor için İzmit Seka Devlet Hastanesine sevk edilmişti.
Seka Devlet Hastanesindeki sürecin tamamlanmasının ardından Tuğluk, önümüzdeki hafta yeniden ATK’ye getirilecek. Mahkeme kararıyla Tuğluk, üç hafta ATK’de müşahede altında tutulacak.
Aysel Tuğluk hakkında
Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) Eş Başkanlık yaptı. 2007-2009 yılları arasında Diyarbakır milletvekili, 2011-2015 yıllarında HDP Van milletvekili oldu.
Ayrıca HDP Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu eski Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü.
Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, İnsan Hakları Derneği Üyesi ve Yurtsever Kadınlar Derneği kurucusu oldu.
(TP)