Haberin İngilizcesi için tıklayın
Demans tanısı konulan ve Kocaeli Üniversitesi’nin ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen infazı ertelenmeyen eski milletvekili Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için düzenlenen imza kampanyasına dört günde 5 bin kişi katıldı.
12 Ocak Çarşamba gününe kadar kampanyanın devam ettiğini hatırlatan “Aysel Tuğluk'a Özgürlük İçin 1000 Kadın” destekçileri şu açıklamayı yaptı:
“Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalması uygun olmayan eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk tüm itirazlara rağmen Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuluyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından hazırlanan raporda, Tuğluk’un hastalığından kaynaklı cezaevinde kalamayacağının söylenmesine rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), Tuğluk hakkında “Cezaevi şartlarında infazına devam ettirebilir” kararı verdi.
“Oysaki özellikle de pandemi nedeniyle daha da ağırlaşan cezaevi şartlarında Aysel Tuğluk gibi hasta mahpusların insanca yaşamasının mümkün olmadığı biliniyor. “Aysel Tuğluk’a Özgürlük için 1000 Kadın” çağrısıyla başlattığımız kampanyamızla Aysel Tuğluk’un ve hasta mahpusların yaşam hakkına dikkat çekmek için yetkililere seslendik. Kampanyamız 4 günde 5 bin kadına ulaştı. Sosyal medyada #BinlerceAyseliz diyerek ‘Aysel Tuğluk’a Özgürlük İsteyen binlerce kadından biri de benim’ cümleleriyle ses olduk.
“Aysel Tuğluk’un onurlu bir tedavi hakkı için derhal serbest bırakılmasını isteyen kadınlara farklı ülkelerden de destek geldi. Amerika, Afrin, Almanya, Avustralya, İsviçre, Belçika, Birleşik Krallık, Brezilya, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, İspanya, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Kanada, Katalonya, Kıbrıs, Küba, Letonya, Lübnan, Norveç, Nepal, Portekiz, Rusya, Yunanistan ve Slovenya'dan kadınlar ‘Aysel’in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Seyirci olamayız. Hayatın ve mücadelenin her alanından kadınlar olarak herkesi Aysel için ses vermeye davet ediyoruz.’ diyorlar.”
Kampanya için hazırlanan ayseltuglukicin1000kadin.org sitesinden imza verebilir, yaygınlaşmasına katkıda bulunabilirsiniz.
TIKLAYIN- "Cezaevi idaresi bile Aysel'in iyi olmadığını söylüyor"
TIKLAYIN-Alaattin Tuğluk: "Bir hukuk varsa onu arıyoruz, kimseye yalvarmıyoruz"
Ne olmuştu?Aysel Tuğluk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu dönemde, 29 Aralık 2016'da tutuklanmıştı. Tuğluk, hakkında hazırlanan iddianamede, DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlanmıştı. 16 Mart 2018’de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası vermişti. Yapılan itirazların ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onamıştı. Son olarak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tuğluk için tutuklama kararı verilmişti. Annesinin cenazesi2017 yılında Tuğluk, annesi Hatun Tuğluk’u kaybetmiş, Tuğluk'un cenazesi vasiyeti üzerine defin için Ankara'da bulunan İncek Mezarlığı'na getirilmişti. Aysel Tuğluk’un cezaevinden izinli çıkarak gittiği cenazenin defnedilmesinden kısa bir süre sonra ilk etapta 5-6 kişiden oluşan bir grup cenazeyi protesto etmek üzere toplanmıştı. Cenazeye katılanlar, grubun sayısının daha sonra giderek arttığını ve mezarlığa saldırmaya çalıştıklarını açıklamıştı. Saldırıların devam etmesinin ardından toprak açılarak cenaze mezardan çıkarılmak zorunda kalmış, başka bir yere defnedilmişti. Cenazeye saldıran bir kişinin emniyette İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafı ortaya çıkmıştı. Sağlık problemleriAnnesinin ölümünden sonra hafıza kaybı yaşamaya başlayan Aysel Tuğluk'un abisi Alaattin Tuğluk bianet'e kardeşinin sağlık durumuna ilişkin şu açıklamaları yapmıştı: "Kardeşimi iyi görmedim. Soruyu 3-4 kez soruyor. Bazı şeyleri hatırlamıyor. Mesela, aileden birisini soracak. 'Kimdi, kimdi?' diyor. Onlar yakın insanlar, tanımaması mümkün değil. Endişem, bunun ilerlemesi, geri dönülemez bir yere gelmesi, kardeşimi kaybetmemiz... Yol yakınken, tedavi istiyorum. Bir heyet daha incelesin ve ona göre karar verilsin. Şu an 1-2 ilaç veriliyor. Yeterli değil. Tedavisi biter, sonra gider yatar." Aysel Tuğluk hakkındaDemokratik Toplum Partisi'nde (DTP) Eş Başkanlık yaptı. 2007-2009 yılları arasında Diyarbakır milletvekili, 2011-2015 yıllarında HDP Van milletvekili oldu. Ayrıca HDP Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu eski Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, İnsan Hakları Derneği Üyesi ve Yurtsever Kadınlar Derneği kurucusu oldu. |
(HA)