* Çizim: Ercan Altuntaş
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kobanî davası'nın 6. duruşmasının 3. oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
Tutuklu sanıklar ile avukatları, yargılama pratiğinin parçası olmamak üzere duruşmalara katılmama kararı almıştı, bugünkü duruşmaya da mazeret bildirerek katılmadılar.
TIKLAYIN - Kobanî davasında avukatsız yargılama yapılabilir mi?
TIKLAYIN - HDP: Bu yargılama sürecinin parçası olmayacağız
Mahkeme başkanı dosyaya eklenen evrakları okuduktan sonra dava avukatları ve yargılanan siyasetçilerin mazeret bildirdiğini söyledi.
Savcı ise mazeret taleplerinin reddedilmesini, sağlık nedeniyle dilekçe sunanların mazeretlerinin kabul edilmesini istedi.
Duruşma savcısı ayrıca, sanıkların savunmalarını yapmaları için kolaylık sağlanmasını, dosyaya gelmeyen ve duruşma salonunda hazır bulunmayanlar yönünden duruşmaların devam etmesini, avukatlar hakkında duruşmaya katılmadıkları nedeniyle görevlerini kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunulmasını ve adli kontrol ve tutukluluk durumlarının devam etmesini talep etti.
Avukatlar için işlem yapılması kararı
Aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, avukatların savunma için yeterli süre tanınmadığına ve yetişemediklerine yönelik itirazları “avukatın yetişemeyeceği işi kabul etmemesinin avukatlık kanununda belirtildiğini” söyleyerek reddetti. Ayrıca duruşmaların belirlenen periyotta devam edeceğini kaydetti.
Yargılanan siyasetçilerin milletvekili olduğu süreçte yaptıkları konuşmaların mahkemeye gönderilmesine karar verildi.
Cezaevlerindeki siyasetçilerin koğuşlarda bilgisayar ve internet bulundurulması talebine dair ise bunun “mahkemenin vereceği bir karar olmadığı” belirtilerek karar verilmedi.
Ayrıca avukatların duruşmalara katılmamaları durumunda haklarında gerekli işlemlerin yapılması ve Aynur Aşan dışında diğer sanıklara süre verilmesi karara bağlandı.
Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin, adli kontrolle yargılananların ise adli kontrollerinin devamına karar vererek bir sonraki duruşma tarihini 29 Kasım olarak belirledi.
Ne olmuştu?
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi yargılanıyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi, avukat Züleyha Gülüm bianet’e yaptığı açıklamada, bu davada usul açısından avukatsız yargılama yapılamayacağını söyledi.
Züleyha Gülüm, hukuken avukatların ve sanıkların katılmayacağı bir durumda yargılamanın akıbetiyle ilgili “Avukatsız yargılama sözkonusu olamaz, duruşmada savunma makamı olmak zorunda. Bu dava hukuken, usul açısından avukatın bulunması zorunlu bir dava” dedi.
“Bu koşullarda yargılama devam edemez. Mahkemenin yeni avukat tayin etme hakkı da olabilirdi ama bu davada avukatlar davadan çekilmiş değiller.
“Ama mahkeme şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, tümüyle hukuksuz yargılamaya devam etmek isterse avukatsız devam edebilir. Ancak avukatsız yargılama göstermelik yargılama olacaktır.
“Usul açısından zorunlu müdafiliğin olduğu bir davada yargılamayı avukatsız sürdürmek, tüm yargılamayı hukukdışı haline getirir.”
Heyet başkanı görevden alındı
8 Kasım tarihli duruşmada heyet, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bahtiyar Çolak’ın Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 4 Kasım tarihli kararıyla görevden alındığını açıkladı. Çolak henüz bir yere atanmadı.
Çolak’ın yerine, heyet üyesi Yıldıray Kaya atandı. Aynı kararla Kaya’nın yerine de Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Murat Dönmez atandı.
Davanın 21 Eylül’de görülen 4. duruşmasının 2. oturumunda duruşmaya geçici olarak başkanlık eden mahkeme üyesi Yıldıray Kaya, Çolak’ın COVID-19 testinin pozitif olduğunu, bu sebeple duruşmada olmadığını açıklamıştı.
TIKLAYIN - Kobanî davasına “COVID-19” arası
Duruşmalara, Çolak olmaksızın 23 Eylül’de devam edildi.
TIKLAYIN - “Kürt sorunu arayan varsa bu salona baksın”
Davanın 18 Ekim’de görülmeye başlanan 5. Duruşmasında da geçici mahkeme başkanı Kaya, Çolak’ın rahatsızlığı nedeniyle bir-iki ay duruşmalara katılamayacağını belirtti.
TIKLAYIN - “Tanığı kim ziyaret etti de ifadesi değişti?”
Heyet 8 Kasım’da da mahkeme başkanının görevden alındığını açıkladı. Yargılanan siyasetçilerin avukatları, heyetin değişmesine ve değişme şekline tepki gösterdi. (AS)