Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Batman, Bingöl, Diyarbakır, Muş ve Urfa Baroları kadın hakları merkezlerinden onlarca kadın avukat, 196 gündür adalet nöbeti tutan Şenyaşar ailesini ziyaret etti.
MA'nın haberine göre Emine Şenyaşar, 3 yıldan fazla bir süredir yaşadıklarını avukatlarla paylaştı. Suruç Devlet Hastanesi'nde karşı karşıya kaldıkları saldırıları anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Şenyaşar, "Artık bu zulüm bitsin, oğlumu bıraksınlar. Biz de evimize gidelim" dedi.
Ferit Şenyaşar ise, "Bizi buradan adalet kaldırır. Bizi buradan kaldırmaya çalışıyorlar. Önümüzde kış var ve annemin bunu kaldıracak durumu yok. Savunma bu zulme sessiz kalmamalı. Desteklerle ayaktayız, bir an önce bu zulmün bitmesini istiyoruz" diye konuştu.
"90'lı yıllardaki şiddetin devamı"
Heyet adına açıklama yapan Bingöl Barosu Başkan Yardımcısı Nuran Aydın, "Emine Şenyaşar'ın bir kadın, bir anne ve bir eş olarak aylardır tek başına verdiği adalet mücadelesi, Türkiye'de siyasetin diliyle ve yargı eliyle yaratılan hukuksuzluğun sembolüdür" dedi.
Ailenin eylemleri sürecinde yaşadığı engellemelere değinen Aydın, "Adliye binasının önünde günlerce nöbet tutan ve inşaat molozları içinde toprağı eşeleyerek adalet arayan Emine Şenyaşar'ın maruz kaldığı sistematik şiddet, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerde yitirdikleri yakınlarının kemiklerini asit kuyularında arayan annelerin maruz kaldığı şiddetin devamı niteliğindedir" ifadelerini kullandı.
Hukuki destek sözü
Emine Şenyaşar'ın sesini duyurmanın herkesin sorumluluğu olduğuna vurgu yapan Aydın, şöyle devam etti: "Kamu görevlilerinin ürettiği şiddet ve faili oldukları suçlar, kamu görevlisi olma kimliğinden alınan güçle cezasızlık zırhıyla korunuyor. Arkasında kamu gücünü hisseden bu davanın failleri adalet önünde hesap verene dek Emine Şenyaşar'ın sesini duyurmak hepimizin sorumluluğudur. Emine Şenyaşar'ın adalet mücadelesinin yanında olduğumuzu belirtir, haksız ve hukuksuz yürütülen bu davanın takipçisi olacağımızı ve her türlü hukuki desteği sunacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz."
Kadın avukatlar, daha sonra bir süre aileyle nöbet tuttu.
Emine Şenyaşar'a hakaret davası
Emine Şenyaşar hakkında Urfa Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti'nin 86'ncı gününde yaptığı açıklamada AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
Ne olmuştu?
14 Haziran 2018'de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın seçim gezisi sırasında gerçekleşen saldırı, silahlı çatışmaya dönüşmüş, Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız, esnaf Hacı Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar yaşamını yitirmişti.
Çatışmada babasını ve iki kardeşini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar 17 Haziran'da taburcu edildiği Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.
Saldırıya ilişkin 3 yıl 3 aydır süren soruşturma dosyası üzerinde "gizlilik" var. Suruç Devlet Hastanesi'ndeki ikinci saldırısıyla ilgili açılan soruşturmada alınan "gizlilik" kararının kaldırılması için Şenyaşar ailesi avukatlarının yaptığı ikinci itiraz, 21 Nisan 2021 tarihinde reddedilmişti. Başvuruyu reddeden Urfa 1. Sulh Ceza Hakimliği, gerekçesinde "Dosya ve deliller kapsamı ile uyumlu olduğu, tedbir kararının yerinde olduğu, bu itibar ile kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı" ifadelerine yer vermişti.
Ailenin itirazını taşıdığı Anayasa Mahkemesi (AYM), henüz karar vermedi. Ailenin Urfa Adliyesi önünde 185 gündür sürdürdüğü Adalet Nöbeti talepleri arasında dosya üzerindeki "gizlilik" kararının kaldırılması da yer alıyor. (KÖ)