* Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Medeni Yıldırım davasının bugünkü 10. duruşmasında mahkeme kararını açıkladı.
Yeniden görülen davada, “Olası kastla öldürmek”ten yargılanan Adem Çiftçi, ikinci kez beraat etti.
TIKLAYIN - “Medeni Yıldırım Davası, Tipik Cezasızlık Pratiği”
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık (Hêzan) Mahallesi'nde, 28 Haziran 2013’teki kalekol protestosunda, askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren 18 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın ölümüne ilişkin davada tek sanık, o dönem zorunlu er olan Adem Çiftçi’ydi. Çiftçi hakkında, “Olası kastla öldürmekten" açılan davada sanık duruşmalardan vareste tutulmuştu.
Bugün davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Çiftçi hakkında ikinci kez beraat kararı verdi.
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce verdiği beraat kararı, 2018 yılında istinaf mahkemesinde bozulmuş, yeniden yargılama yapılmıştı.
“Cezasızlığa bir halka daha eklendi”
Yıldırım ailesi, Twitter hesabından yaptıkları açıklamada, “Bugün, 8 yıldır süren Medeni Yıldırım davasında verilen kararla bu topraklarda yıllardır sürdürülen cezasızlığa bir halka daha eklendi. Bu cinayet, herkesin gözü yaşanmasına rağmen bir türlü toplanmayan deliler, bulunmak istenmeyen failler nedeniyle sanık hakkında ikinci kez beraat kararı verildi. Katilleri cezasız kaldı, biz de gelmeyecek olan adalet” dedi.
Ne olmuştu?
Medeni Yıldırım Diyarbakır, Liceli. 18 yaşındaydı.
28 Haziran 2013’te Diyarbakır Lice ilçesine bağlı Hêzan-Kayacık’ta kalekol yapımını protesto eden ve “Barış İstiyoruz” pankartıyla yürüyen kalabalığa askerler ateş açtı, Medeni Yıldırım öldürüldü. Olayda sekiz kişi de yaralandı.
Olayla ilgili önce Lice’de soruşturma açıldı. Yıldırım’la ilgili dosya görevsizlik kararıyla Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Sonra da dosyaya gizlilik kararı konuldu.
Olaydan bir yıl sonra, Mayıs 2014’te Yıldırım’ın vurulduğu görüntüler ortaya çıktı, jandarmaların kalabalığa ateş açtığı kesinleşti. Buna rağmen Yıldırım’ın ölümüyle ilgili o tarihte de hiçkimse suçlanmadı.
Öldürülmesinden yaklaşık iki yıl sonra olay yerinde keşif yapıldı. Dava ise ancak Eylül 2015’te açılabildi.
Cumhuriyet Savcısı Yunus Ferhat Sorgut, hazırladığı iddianamede Medeni Yıldırım’ın karakola taş atanları izlediğini söyledi.
Savcı, şüpheli asker A.Ç.’nin “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek Yıldırım’ın ölümüne neden olması” nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun kasten öldürmeyi düzenleyen 81. ve olası kastı içeren 21/2. maddelerinden yargılanmasını istedi.
A.Ç. ise savunmasında olay sırasında nizamiye nöbet kulübesinde kendisinin bixi marka silahın başında olduğunu, silahın kurma kolunu çektiğini ancak ateş etmediğini belirterek suçlamayı kabul etmedi.
Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapor üzerine Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” iddiaları başlatılan soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.
O dönem er olan A.Ç.’nin beraat etmesiyle sonuçlanan dosya istinaf mahkemesinde bozuldu, yeniden yargılama kararı verildi. (AS)