Avukat Ebru Timtik'in anısına ilan edilen Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı günü bu yıl ilk kez düzenlenecek.
Etkinliğin ilk yılının ödülü de Ebru Timtik'e verilecek.
İçlerinde avukat, yargıç, gazeteci ve çeşitli kitle örgütlerinin yer aldığı 95 uluslararası kurumun katılımıyla gerçekleşecek etkinlik saat 16.00'da başlayacak.
Etkinliğe buradaki linkten ulaşabilirsiniz. (Zoom)
Hukuk örgütlerinden açıklama
Ankara’da bir araya gelen hukuk örgütleri de bugünle ilgili basın açıklaması yaptı:
“Mücadeleler sonucu elde edilmiş yargılama ilkelerinin hayata geçirildiği, savunma ve adil yargılanma hakkının gereklerinin yerine getirildiği; somut, bilimsel delillere dayalı olarak; belirli, öngörülebilir, açık, halktan yana ve halk için bir yargılama faaliyeti bir an önce etkin olmalıdır.
“Gizli tanıklık, itirafçılık/iftiracılık, SEGBİS dayatması, delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılması ile görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır.
“Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesi ile bu hak mücadelesinin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.”
Açıklamada imzası olan örgütler şöyle: Adalet için Hukukçular, ÇHD Ankara Şube, Demokrasi için Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, İnsan Hakları Derneği, ÖHD Ankara Şube, Toplumsal Hukuk.
Her yıl bir ülke
Avrupa ülkelerinden hukuk örgütleri ve barolar, 14 Haziran’ı Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü ilan etmişti.
Organizasyon adına bianet’e açıklama yapan Avukat Ceren Uysal, “Hepimizi harekete geçiren, Ebru’nun yaşamını kaybetmesi oldu” dedi: “Bir avukatın adil yargılanma hakkı için yaşamını ortaya koymak zorunda kalmasının ardından, bu kadar temel bir hak için verilen mücadeleyi büyütme sorumluluğu duyduk. Başka coğrafyalarda kimse adil yargılanma hakkı için ölmek zorunda kalmasın diye adım atmak gerektiğini düşünerek bir araya geldik.”
Organizasyonda şu hukuk örgütleri yer alıyor: Avrupa Barolar ve Hukuk Cemiyetleri Konseyi (CCBE), Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupalı Avukatlar Derneği (ELDH) Avrupa Barolar Federasyonu (FBE), Avrupalı Demokrat Avukatlar (EDL-AED), Fransa Barolar Birliği (CNB), Uluslararası Demokratik Avukatlar Derneği (IADL), Uluslararası Avukatlar Derneği (UIA), Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi (IBAHRI), İtalya Barolar Birliği (CNF), İngiltere ve Galler Hukuk Topluluğu, Avukatlar için Avukatlar (L4L), Ayşe Bingöl Demir ve Şerife Ceren Uysal’dan oluşan yürütücü grup, Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’nün ilki olacak olan 14 Haziran 2021’de konuya dair çevrimiçi konferans düzenleyecek.
Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü etkinlikleri her yıl 14 Haziran’da gerçekleşecek ve her yıl bir ülke üzerine odaklanılacak.
Gün kapsamında, o yıl seçilen ülkede adil yargılanma hakkının güvence altına alınması için olağanüstü çaba harcayan kişi yahut kurumlara her yıl Ebru Timtik Ödülü’nün verilmesi planlanıyor.
Adil yargılanma hakkına gereken saygının gösterilmemesi nedeniyle o yıl içinde seçilmiş olan ülkede konferans düzenlenecek. Ayrıca diğer ülkelerde de 14 Haziran’da etkinlikler yapılacak.
Bu yılki konferans ise pandemi sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.
14 Haziran, BM’nin ilan ettiği özel günler ve avukatlarla ilgili diğer özel günler ve adli yılların açılış tarihleri gözetilerek seçildi.
Ne olmuştu?
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlardan Ebru Timtik, 27 Ağustos 2020'de, ölüm orucunun 238. gününde Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal Yargıtay’ın adli kontrolle tahliyesine karar vermesinin ardından 4 Eylül’de ölüm orucunu sonlandırıp bağımsız hekimlerce yapılacak tedaviyi kabul etti.
ÇHD davasında yargılanan avukatlarla ilgili kararını açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, avukatlar Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı ve Ezgi Çakır hakkındaki hükümler hariç diğer cezaların onanmasına hükmetti.
Avukat Ebru Timtik ölüm orucunda hayatını kaybettiği için onunla ilgili karar verilmesine yer olmadığı ifade edildi. Ölüm orucunu sona erdiren avukat Aytaç Ünsal’ın ise tedavisi bitene dek infazının ertelenmesine karar verilmişti ancak tutuklandı. .
TIKLAYIN - Yargıtay ÇHD davasındaki cezaları “vicdanıyla” onadı
(AS)