Haberin İngilizcesi için tıklayın
"Örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılanan ve Ocak 2020'de beraat eden Lyon-1 Üniversitesi öğretim görevlisi ve barış akademisyeni Doç. Dr. Tuna Altınel pasaportunu aldı.
Altınel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dün, iki yılı aşkın bir süreden sonra pasaportumu geri aldım. Geçerli olduğu söylendi. Bu aşamaya gelene kadar dayanışma ve destek gösteren herkese teşekkür ederim. Barış, adalet, demokrasi mücadelesi sürüyor. Şunu da belirtmek isterim. Pasaportumu almamı sağlayan idari mahkeme kararı istinafa taşındı. İstinaftan çıkacak karar durumumu belirleyecek. Ama aksi bir karara kadar pasaportumu kullanmaya hakkım var" dedi.
Dün, iki yılı aşkın bir süreden sonra pasaportumu geri aldım. Geçerli olduğu söylendi. Bu aşamaya gelene kadar dayanışma ve destek gösteren herkese teşekkür ederim. Barış, adalet, demokrasi mücadelesi sürüyor.
— Tuna ALTINEL (@TunaALTINEL) May 28, 2021
Ne olmuştu?
Lyon-1 Üniversitesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel, Fransa'da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek 11 Mayıs 2019'da Balıkesir'de tutuklandı.
Altınel, 10 Mayıs'ta pasaportu üzerindeki tahdite dair bilgi almak için Balıkesir Nüfus Müdürlüğü'ne gitmiş, aynı gün gözaltına alınmıştı.
Savcılığın tutuklama istemiyle adliyeye sevki ardından nöbetçi hakimliğin kararıyla tutuklanarak Kepsut L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.
Soruşturma kapsamında Altınel'e Lyon'da katıldığı konferans nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltilmişti. Söz konusu panelde Altınel, eski HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın konuşmalarını Türkçe'den Fransızca'ya tercüme etmişti.
Altınel, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 81 gün tutuklu yargılandığı davanın Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Ocak 2020'de görülen üçüncü duruşmasında beraat etti.
Altınel, 10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) yayınladığı "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisinin imzacıları arasında yer alıyor. (KÖ)
Tuna Altınel hakkında 1996'dan beri Fransa başta olmak üzere yurtdışındaki üniversitelerde birçok başarıya imza atmış bir akademisyen. İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde matematik ve bilgisayar bilimlerinden mezun olduktan sonra, doktora derecesini Rutgers Üniversitesi'nden ( New Jersey, ABD ) Gregory Cherlin başkanlığında aldı. Alexandre Borovik ve Gregory Cherlin ile birlikte, Cherlin-Zilber düşüncesinin önemli bir örneğini kanıtladı. Alanında yayınlanmış 26 makalesi var. Grup teorisi ve matematiksel mantık konusunda uzman. |