Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2019-2020 yılları için hazırladığı Türkiye raporu kabul edildi.
Bağlayıcılığı bulunmayan rapor hakkında parlamentoda yapılan oylamada 480 milletvekili rapor lehine oy kullanırken 64 milletvekili aleyhte oy verdi. 150 milletvekili ise çekimser kaldı.
İspanyalı milletvekili Nacho Sanchez Amor’un hazırladığı raporun Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleriyle ilgili genel değerlendirmesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) değerlerinden uzaklaştığı belirtilerek, AB Komisyonunun Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya almayı tavsiye etmesini istedi.
Raporda Türkiye’ye Ermeni soykırımını tanıma çağrısı yapılırken, terörle mücadele yasasının uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi, Paris Anlaşması’nı onaylaması istendi. Ayrıca Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kınandı.
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre raporda özetle şu noktalara vurgu yapıldı:
Doğu Akdeniz
- Doğu Akdeniz'deki durum Türkiye-AB ilişkilerini tarihin en düşük seviyesine getirdi.
- Diyaloğun yeniden tesis edilmesi ve mevcut sorunların temelinde yatan sebeplerin çözülmesi için tarafların ilişkileri derinlemesine değerlendirmesi gerekir.
- Türkiye egemen bir ülke olarak kendi çıkarlarına uygun dış politika izleyebilir. Ancak AB'ye aday bir ülke olarak AB'nin dış politikasına uyumu hedeflemesi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs gibi sorunların çözümünde diyalog ve diplomasinin kullanılması gerekir.
Temel haklar
- Hukukun üstünlüğü ve temel haklar, kurumsal reformlarda geriye gidiş ile özellikle AB üyelerine karşı izlenen dış politika nedeniyle ilişkiler geriledi.
- Başkanlık sisteminin otoriter yorumunun güçlenmesinden, seçim reformu hakkındaki açıklamalardan, ultra milliyetçi söylem kullanımından ve siyasi kutuplaşmadan endişe duyuluyor.
Katılım
- Durgun katılım süreci iki tarafta da yorgunluğa yol açtı. Türkiye'nin ciddi reformlar yapmayı taahhüt ettiği dönemde AB Konseyi yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili iki müzakere başlığının açılmasını engelledi, ancak engellemenin gerilemeye bahane edilmemesi gerekir.
- Türkiye'nin iç, dış ve kurumsal politikalarında değişim olmaması halinde AB Komisyonu Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya almayı tavsiye etmeli.
Stratejik ortaklık
- Bölgenin istikrarı için Türkiye stratejik öneme sahip bir partner ülke ve AB'nin NATO içinde de olmak üzere mümkün olan en iyi ilişkileri kurmak istediği bir müttefik.
- AB'nin, Türkiye ile birçok alandaki stratejik uyumunda ve yapıcı iş birliğinde çıkarı bulunuyor, Olumlu ilişkiler için bu görünümü, Türkiye'nin mevcut politikaları engelliyor.
(EKN)