Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Silahlı saldırı sonucu öldürülen Musa Anter’in dosyasıyla birleştirilen Ayten Öztürk ve JİTEM Ana Davası’nın 30. duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada ilk olarak Anter ailesinin avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu söz aldı. Okçuoğlu, Musa Anter’in katledildiği tarih itibariyle dosyanın dava zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
TIKLAYIN - Musa Anter Cinayeti
Cemil Işık’ın yurtdışında öldürüldüğü yönünde bilgilerinin bulunduğunu belirten Okçuoğlu, dosyada sonuç alınabilmesi için birleştirilen dosyaların ayrılmasını istedi. Okçuoğlu “Öte yandan mahkemenin kurduğu ara kararlarına rağmen yurtdışında bulunan dosya sanıklarından Abdulkadir Aygan’ın (Aziz Turan) savunmasının saptanamamasından, Adalet Bakanlığı’nın mahkeme ile iş birliği içinde hareket etmediğini gösteriyor. Dosyanın birleşen diğer dosyalardan ayrıldıktan (tefrik) sonra bu hususun üzerine gidilmesini ve dosyanın sonuçlandırılmasını istiyoruz” dedi.
Avukatlar dosyaların ayrılmasını istedi
Dava dosyasına konu olan olayların daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındığını hatırlatan Okçuoğlu, “Şu anda görülen dava dosyası esasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) belirttiği yaşam hakkının ihlaline dair bir dava görülmektedir. AİHS’in makul sürede yargılamanın tamamlanmasına esas adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğini de ifade etmek isterim. Tüm bu hususlar nazara alınarak mahkemece karar tesisini talep ediyoruz” dedi.
Ardından söz alan sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek ise dosyaların ayrılma talebinin reddine karar verilmesini ve sanık Yıldırım hakkında adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep etti.
Avukatların beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması hususunda Adalet Bakanlığı’na tekrar yazı yazılmasına, sanıklar Abdülkadir Aygan, Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz, Fethi Çetin hakkındaki yakalama emrine ilişkin kararın devamına, sanık Mahmut Yıldırım hakkındaki kırmızı bülten uygulamasının devamına karar verdi.
Mahkeme, dosyaların tefrik edilmesi talebini reddederken, sanık Hamit Yıldırım hakkında adli kontrol şartının devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 7 Temmuz’da görülecek.
Ne olmuştu? |
1999 yılında düzenlenen iddianamelerle 11 sanığın ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanığın yargılandığı JİTEM örgütüne ilişkin davalar 2010 yılında birleştirildi ve dava “JİTEM Ana Davası” olarak anılmaya başlandı. Bu sırada gazeteci yazar Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de öldürülmesiyle ilgili 1992 yılında açılan soruşturma kapsamında, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012’de gözaltına alındı. Hamit Yıldırım’ın 2 Temmuz 2012’de tutuklanmasıyla dava zamanaşımından kurtuldu ve soruşturma sonucu hazırlanan 25 Haziran 2013 tarihli iddianame 5 Temmuz 2013’te Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmdi. Musa Anter Davası 23 Aralık 2014 tarihinde JİTEM Ana Davası ile birleştirildi ve 16 Ocak 2015 tarihinde “güvenlik gerekçesiyle” Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme kararına itiraz etti ancak, itirazı değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin 29 Ocak 2016 tarihli kararıyla iki davanın birleşmesi kesinleşti. Birleştirilen iki dava Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. |
(HA)