* Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç - Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Eylem Planı’nı bianet’e değerlendiren hukukçu Dr. Mehmet Cemil Ozansü, planı, “yeni Anayasa’ya meşruiyet sağlamak için hazırlanmış bir propaganda metni” olarak tanımladı.
Dr. Ozansü, planın içeriğinin ikna edicilikten uzak ve bilindik olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planı açıklarken yaptığı konuşmadaki en dikkat çekici bölümün “İslamofobi” başlığı olduğunu söyledi.
TIKLAYIN - Erdoğan İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı
Avrupa’yla ilgili konuşmalarında sık sık İslamofobiden bahseden Erdoğan planda da “İslam düşmanlığına” karşı yapılacak düzenlemelerden bahsetti:
“İslam ve yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı ve ırkçılık gibi ayrımcılık ve nefret söylemi/suçu teşkil eden ulusal ve uluslararası düzeydeki gelişmeler takip edilecek ve periyodik raporlar hazırlanacak. Ayrımcılık ve nefret suçuna ilişkin Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir düzenleme yapılacak.”
Yeni rejimin yeni “nefret suçu”
Dr. Mehmet Cemil Ozansü, açıklanan metindeki “en tehlikeli” kısmın bu olduğunu ifade etti:
“Konuşmasında İslamofobiyi ısrarla vurguladı. Bu, ileride yeni siyasal İslamcı rejimin, siyasi bir suç olarak ceza kanunlarına yapacağı eklemelerin işareti. Halen uygulanan ‘halkı kin ve nefrete teşvik’ suçlaması daha yaygın hale getirilecek gibi görünüyor.
“Açıklanan metin, yapacakları siyasi ve hukuki hamlelere meşruiyet sağlamak için içeriğine itibar edilemeyecek basit bir propaganda metni. Dolayısıyla, nefret suçuna yapılan vurgu, dinselleştirilmiş bir iktidar altında ‘ahlaki’ cezaların verilebileceğine dair tehlikeler barındırıyor.
“Bu şartlar hakkında dinselliği esas almış bir siyasetin ‘nefret suçu’ kavramına uygun şekilde cezalar tatbik edilebilir. Ceza hukukunun uygulamasında özgürlük fikrinden daha da uzaklaşacağını görüyorum.”
“Erbakan’a değil, bir siyasi harekete saygı nöbetiydi”
Dr. Ozansü, böyle bir planın, şimdi açıklanmasının nedeniyle ilgili de şu yorumu yaptı:
“Metnin nihai amacı yeni Anayasa olarak açıklandı. Zaten bu plan da yeni Anayasa’ya meşruiyet sağlamak üzerine kurulu, bildiklerimizi tekrar eden, yeni bir şey söylemeyen bir metin.
“İktidarın yeni Anayasa planı ve söylemi yaklaşık 15 yıldır gündemde. Önemli nokta, Anayasa değişikliği değil, yeni Anayasa kavramı…
“Şu anda yeni Anaysa dediklerinin istikameti belirsiz. Burada kurucu iradeyle, cumhuriyetin laiklik gibi temel ilkeleriyle bir hesaplaşma olduğunu düşünüyorum.
“Dün, kaldırılmasının yıldönümünde hilafet tartışmaları yapıldı. Bu hafta Erbakan’ı anma toplantısında bütün siyasi partiler hizaya geçti. Erbakan’ın şahsının değil, bir siyasi hareketin önünde saygı nöbeti tuttular.”
Mehmet Cemil Ozansü hakkında
Kamu Hukukçusu, Dr.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Aynı üniversitede 2007’de “Ceza Hukukunda Kasttan Doğan Sübjektif Sorumluluk” başlıklı yüksek lisans tezini, 2013’te “Erken Modernlikte Ceza Sorumluluğunun Kamusallaşması ve Rasyonelleşmesi” başlıklı doktora tezini tamamladı.
2004’ten beri İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Kamu Hukuku Bölümü’nde sürdürdüğü araştırma görevliliğinden 29 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildi.
Yazdığı kitap/kitap bölümleri: Erken Modernlikte Ceza Sorumluluğunun Kamusallaşması ve Rasyonelleşmesi; Ceza Hukukunda Kasttan Doğan Sübjektif Sorumluluk; Yeni Türk Ceza Kanunu Çerçevesinde Hata Kavramı.
TIKLAYIN - “Yargıçlara ‘talimatlarıma uymayın’ dese daha anlamlı olurdu”
TIKLAYIN - “İnsan hakları eylem planında” neler olmalı?
(AS)