Haberin İngilizcesi için tıklayın
12 Eylül darbesinin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile ilgili sosyal medyada yapılan övücü bir paylaşıma, “Bu açıklamanıza bir yerlerimle gülerim, bu ne siyaset bilmezliktir” dediği için ceza alan Metin Çapar’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verildi.
Anayasa Mahkemesi, bugün açıkladığı gerekçeli kararında, bu sözleri nedeniyle 1740 lira adli para cezasına mahkum olan Çapar’ın, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdiklerini ifade etti.
Çapar’a 2 bin lira manevi tazminat ödenecek ve karar, ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilecek.
“Bu ne siyaset bilmezliktir”
Mersin’de CHP’li yerel bir siyasetçi, 9 Mayıs 2015’te Facebook sayfasından şunları yazdı: “7'nci Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren: Ebediyete intikal etti. Hakkında çok sözler edildi Kenan Evren paşanın. Hatta yargılandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı… Her şey bir kenara, 12 Eylül 1980 öncesini bizatihi yaşamış birisi olarak diyorum ki tarihsel olayları, olayların gerçekleştiği zaman dilimi itibari ile içinde bulunulan koşul ve şartların gerçeklerine göre değerlendirmek gerekir. Aynı zamanda Subaylık yapıp Kararnamemde de imzası olan 7'nci Cumhurbaşkanımız Kenan Evren'e Yüce Rabbimden Rahmet Diliyorum. Mekanı Cennet Olsun.”
Kendisi de aynı kentte yaşayan Metin Çapar, bu paylaşıma şu yorumu yaptı: “Bir partili olarak bu açıklamanıza bir yerlerimle gülerim. Bu ne siyaset bilmezliktir. Bu politikanızla siz bitmişsiniz ve arkanızdan rahmet okuyan yok.”
Siyasetçi, Çapar hakkında hakaretten şikayetçi oldu. Bu suçlamadan yargılanan Çapar, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesince 7 Şubat 2018’de para cezasına mahkum olunca, AYM’ye bireysel başvuru yaptı.
“Eleştiri kırıcı, şok veya rahatsız edici olabilir”
AYM, gerekçeli kararını bugün açıkladı. Çapar’ın, Kenan Evren hakkındaki övgü dolu ifadeleri eleştirdiği belirtildi:
“Çapar’ın paylaşımı, seçmeni olduğu partiden milletvekili adayı olan müştekinin görüş ve düşüncelerinin siyasi olarak hatalı olduğuna ilişkin alaycı ancak hakarete varmayan ifadeler içermektedir.
“Kullanılan dil ve üslubun muhatabı açısından rahatsız edici olduğu düşünülebilir. Ancak Anayasa Mahkemesinin pek çok kararında benimsediği gibi demokratik bir toplumun zorunlu temellerinden olan ve toplumun ilerlemesi ve bireyin özgüveni için gerekli temel şartlarından birini teşkil eden ifade hürriyeti, sadece kabul gören veya zararsız yahut kayıtsızlık içeren bilgiler ya da fikirler için değil aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerlidir.
“Üstelik tartışmalı sözleri başvurucu, kamuoyu tarafından yakından tanınan ve takip edilen, olayların yaşandığı tarihte milletvekili adayı olan bir siyasetçiye karşı kullanmıştır.
“Bir siyasetçi olan müştekinin seçmenlerin sıkı ve yakın denetimi altında olması tabidir ve kendisine yönelik kabul edilebilir eleştiri sınırları, sıradan bir kimse ile karşılaştırıldığında daha geniş olduğu için daha fazla hoşgörü göstermesi gerekir.” (AS)